Arbitrii botosaneni incep să-și faca prezenta din ce in ce mai mult in loturile Comisiei Centrale a Arbitrilor si sunt delegati la meciuri importante din fotbalul romanesc.
Unul dintre ei este Adrian Vornicu, singurul arbitru asistent botosanean din lotul primei ligi. Chiar daca pe site-ul CCA el apare ca fiind din Iasi, Adrian este din Botosani si si-a inceput cariera in ligile inferioare botosanene, dupa care s-a transferat la Iasi, atunci cand a inceput facultatea.
Adrian Vornicu (foto dreapta) la meciul U. CLUJ – FC ARGES
In liga secunda judetul Botosani are un arbitru central si doi asistenti. Este vorba despre centralul Andrei Baciu, in varsta de 29 de ani, si asistentii Iulian Brinza (39 ani) si Mihaiță Noroc (32 ani).
In lotul Ligii a III-a, sunt trei abitri centrali (Băltuță Vasile Dorin, Haivas Viorel Mihai si Jijiie Bogdan), dar si pentru arbitri asistenti, printre care unul de sex feminin (Caba Bogdan, Grigoriu Nicoleta, Popovici Valentin si Turcanu Ionut).
Iulian Brinza (stanga) – Andrei Baciu (centru) – Nicoleta Grigoriu (dreapta)
Nicoleta Grigoriu are 31 de ani si este singura fata din Botosani prezenta in lotul national, avand sanse mari de a promova in Liga a II-a chiar in aceasta vara. In anul 2016, pe cand arbitra in Liga a IV-a din Botosani, am realizat un interviu cu Nicoleta pentru site-ul Federatiei Romane de Fotbal (CLICK AICI).
Intre timp, Nicoleta Grigoriu a devenit profesor de sport si arbitreaza meciurile barbatilor din Liga a III-a, dar si meciuri din Liga a II-a feminina.
Cum s-a schimbat viata ei de la acel interviu, ce sfaturi are pentru fetele care vor sa se apuce de fotbal sau de arbitraj? Vom afla din interviul de mai jos!
Reporter:
– Buna Nicoleta. Au trecut aproape 7 ani de primul nostru interviu. Erai arbitru asistent la inceput de cariera, in Liga a IV-a. Ce s-a schimbat viata ta de atunci si pana in prezent?
Nicoleta Grigoriu:
– Buna Ionuț. Așa este! Au trecut anii, dar tind sa cred că au trecut cu folos. In anul 2018 am promovat în lotul Ligii a III-a, iar în prezent sunt monitorizata pentru promovarea în lotul Ligii a II-a. Ma pregătesc zilnic si sper ca promovarea sa vina cat mai repede.
– Ai ridicat mingea la fileu! Am vazut ca ai arbitrat multe partide in Liga a III-a masculina, dar si in Liga a II-a feminina, asa ca urma sa te intreb cand te vedem in liga secunda masculina?
– Nu te contrazic, cred că sunt unul dintre cei mai delegati arbitri asistenți, la general vorbind, și sunt mandra de asta. Ma simt pregătită pentru a ține pasul și în Liga a II-a și poate mai sus de atât. Sper ca vara aceasta sa promovez. Cred că daca nu era pauza de aproximativ doi ani din cauza pandemiei reuseam acest lucru mai repede.
– Care este diferenta dintre un meci de fotbal masculin si unul feminin, din punctul de vedere al unui arbitru? Ce meci e mai usor? Comenteaza deciziile mai mult baietii sau fetele?
– Mă bucur ca m-ai întrebat asta. Diferența este uriașă. Nivelul la fotbal feminin din păcate este slab din punctul meu de vedere, dar meciurile de fotbal feminin au farmecul lor. Eu prefer sa arbitrez un meci de fotbal masculin pentru ca sunt alte contacte, alt ritm de joc și am mai multe faze la limita de judecat. Legat de comentarii am norocul sa nu fie prea des comentate deciziile la meciurile unde arbitrez,dar întradevăr, in unele momente fetele sunt mai bătăioase sa zic așa, mai impulsive.
– Promovarea fotbalului feminin botosanean este la un alt nivel acum si usor, usor fetele isi doresc sa intre in aceasta lume a barbatilor, asa cum ai facut si tu. Ce sfat le-ai da atat fetelor care si-ar dori sa practice fotbalul, dar mai ales parintilor, care uneori sunt mai reticienti? Ce ti-au spus tie parintii cand i-ai anuntrat ca vrei sa te faci arbitru?
– Din fericire in ultima perioadă se promovează mult fotbalul feminin si mă bucură acest lucru. Consider că orice fata care dorește să practice fotbalul sau sa fie in aceasta lume, trebuie sa-și urmeze pasiunea. Nimic nu este imposibil! Cu pregătire specifică și dorință nu exista eșec. Parintii nu ar trebui să aibă rețineri în a-și lasă fetele la fotbal, pentru că este un sport care dezvolta foarte mult un copil din toate punctele de vedere: motric, psihic, social, etc. Nu m-am referit doar la copii, deoarece eu m-am apucat de arbitraj la 23 de ani si am văzut că se poate.
Parintii mei nu au fost contra pentru că eram destul de matura sa decid singura, dar trebuie sa recunosc că la început au fost sceptici. Cu timpul mi-au acordat încredere și acum sunt foarte mândri de mine. Astept pe viitor sa vad cat mai multe fete in fotbal și arbitraj, pentru că că doar așa putem creste nivelul.
– Imi spuneai in 2016 ca ți-ai fi dorit sa devii politistă. Te-ai razgandit între timp, ori dacă ai sansa de a intra în sistem nu vei rata ocazia?
– Așa este. Mi-am dorit să aplic legile pe străzi, dar am ajuns sa aplic Legile Jocului la meciuri (rade). Momentan nu mă gândesc să-mi schimb profesia. Sunt profesor de educație fizică și sport și fac asta cu plăcere.
– Pe 24 martie se implinesc 9 ani de la primul meci arbitrat! Cum te-a schimbat ca om aceasta meserie si cum te vezi peste incă 9 ani?
– Sincer, mă amuz și acum când îmi amintesc de primul meci arbitrat. Dacă ar fi să privesc în urma, nici nu ma gândeam atunci că voi ajunge prea departe. M-a schimbat mult aceasta pasiune. Sunt mai relaxată acum, mai echilibrata, am mai multa încredere în mine, îmi place să dovedesc mereu că pot si incerc de fiecare data să-mi depășesc limitele.
Am devenit mai puternică psihic și din toate punctele de vedere. Fac totul cu plăcere și relaxare. Peste 9 ani mă vad purtand ecuson FIFA și, de ce nu, ajutand la formarea tinerilor arbitri, dar mai ales la promovarea arbitrajului in randul fetelor.
– Câte cereri de prietenie primesti pe zi de la fotbalisti si câți dintre ei te invită in oras, avand in vedere ca sigur nu treci neobservată dupa un meci arbitrat?
– Să știi că nu prea multe, pentru că sunt foarte serioasă pe teren, dar dacă totuși primesc cereri, se întâmplă după câteva meciuri arbitrate, când deja anumiți jucători se familiarizeaza cu mine. Daca primesc invitații in oraș, nu le accept, am rămas cu aceeași idee de acum 7 ani. Nu îmi place să îmbin utilul cu plăcutul.
Prenume: Nicoleta
Nume: Grigoriu
Locul nasterii: Galati
Data nasterii: 25-06-1991
Studii: Facultatea și Masterul in Educație fizica si sport la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava
Starea civila: necăsătorita
Ce-i place: sa citeasca, sa asculte muzica, sa se plimbe si să râdă cu colegii si prietenii
Ce nu-i place: Sa socializeze virtual
Munte sau mare: Munte
Sarmale sau paste: Sarmale si paste
Filmul preferat: Nu are un film preferat, nu îi place prea mult să se uite la filme
Stadionul pe care ar vrea sa arbitreze: Pe pe orice stadion! îi face plăcere orice meci arbitrat, indiferent unde se desfășoară
Primul meci arbitrat: 23/03/2014 – CS Mihalaseni – Viitorul Blandesti 1-0 (Liga a V-a)
Ultimul meci arbitrat:
-
Juniori – ACS FC City Iași – LPS Vaslui (Cupa Nationala – Under 17)
-
Seniori – CS Ştiinţa Miroslava – AFK Csikszereda Miercurea Ciuc 2 (Liga a III-a)
Interviu realizat de Ionuț Tăbultoc
0 Comentarii