Centru Cultural inaugurat în satul în care s-a născut mama poetului Mihai Eminescu. Sala de spectacol a fost neîncăpătoare – FOTO, VIDEO

29 octombrie 2023 | Local, TOP Stiri

Zi de mare sarbatoare astazi in satul Joldesti din comuna Vorona, acolo unde s-a inaugurat Centrul Cultural ”LUCEAFĂRUL”, un proiect in valoare de aproape 9 milioane de lei a Companiei Nationale de Investitii. 

Aproape tot satul a participat la slujba de sfintire a Centrului Cultural, ce a fost construit langa Școala Gimnziala ”Raluca Iurascu”. Raluca Iurascu, cea care a devenit mai apoi Raluca Eminovici, a fost mama poetului nepreche Mihai Eminescu. Raluca Iurascu s-a nascut in anul 1816 la Joldesti si a fost a treia fiică a stolnicului Vasile Iurașcu și a Paraschivei Iurașcu.

Raluca era foarte mandră de străbunii ei, pe care-i pretindea boieri de rangul întâi. La fel de mandri sunt si joldestenii, care sunt mari iubitori de traditie, iar tot ce lipsa in sat este un centrul de cultura unde sa-si poata desfasura activitatea.

La inaugurarea Centrului Cultural ”LUCEAFĂRUL” din satul Joldesti au participat sute de persoane, printre care primarul comunei Vorona, Aurel Stefan, presedintele CJ Botosani, Doina Federovici, deputatul Alexandra Hutu, prof. Bogdan Suruciuc, inspectorul general al IȘJ Botoșani, badea Costică Ciubotarita, mester popular din Joldesti, ce a fost declarat Tezaur Uman Viu, moș Gheoghe Tugui, mester popular din Vorona, precum si omul de afaceri Călin Ailoaie, directorul celei mai importante fabrici de mobila din judetul Botosani, StasMobila.

”Este un moment de mare bucurie, iar pentru mine e un moment de o asa mare bucurie, incat mi-e teama ca nu o sa pot spune prea multe lucruri, pentru ca am mari emotii. Dupa multe demersuri, de aproape 15 ani, iata ca ajungem sa vedem inaltat ceea ce am dorit: un asezamant de cultura in satul Joldesti, unul din satele cele mai mari si mai frumoase din comuna noastra. In contextul comunei noastre ”Vorona mandra si frumoasa”, satul Joldesti este o adevarata perla, este o adevarata nestemata din coroana aceasta de frumuseti din comuna Vorona.”, a declarat primarul comunei Vorona, Aurel Stefan.

Sjuba de sfintire a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunta cu parintele protopop Petru Fercal, iar valoarea investitie se ridica la 8,8 milioane de lei.

Presedintele Consiliului Judetean Botosani a precizat ca era absotul necesar ca in satul in care s-a nascut mama poetului Mihai Eminescu sa existe in astfel de Centru Cultural, care are sala de spectacol, sala de conferinte, sala de expozitii, dar si un turn ce se poate observa din orice loc al satului Joldesti.

”Iata-ne din nou la ceas de sarbatoare, in aceasta zi frumoasa de toamna, la un eveniment cu totul altfel. Un  eveniment asteptat de comunitatea locala, asteptat de domnul primar, pentru ca a muncit foarte mult la acest proiect, asteptat de noi toti. Aici este locul natal al Ralucai Iurascu si locul natal trebuia sa aiba un Centru Cultural pe masura maretiei poetului nostru national si universal. Nu este intamplator ca autoritatea locala a decis ca acest Centru Cultural sa poarte numele de LUCEAFARUL.”, a spus presedintele CJ Botosani, Doina Elena Federovici.

Dupa ce oficialitatile au taiat panglica tricolora, Primaria Vorona a organizat un spectacol de cantece si dansuri populare cu artisti locali, printre care enumeram pe Codrut Știrbu, Anastasia Ailoaie, Ansamblul ”Codruletul” din Vorona, Ansamblul ”Siretelul” din Joldesti, dar si cu Orchestra Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: