Un meșter popular și un om de afaceri au fost declarați ”Cetățeni de Onoare” ai comunei Vorona – FOTO, VIDEO

29 octombrie 2023 | Local

În satul Joldești din județul Botoșani trăiește un adevărat maestru al cojocăriei și al confecționării căciulilor tradiționale. Se numește Constantin Ciubotărița și a fost oficial recunoscut ca „TEZAUR UMAN VIU”, mai ales că păstrează această tradiție de cel puțin cinci generații.

Tot in satul Joldești își desfășoară activitatea cea mai importantă fabrică de mobila din judetul Botoșani si una dintre cele mai apreciate din zona Moldovei, StasMobila, societate infiintata in urma cu aproape 20 de ani de Călin Ailoaie, care a inceput sa fabrice mobila manual, pe care o vindea in piețe. Acum, StasMobila are peste 50 de angajati si fabrica mobila la comanda apreciatat atat in Romania, dar si in strainatate.

Duminica dupa-amiaza, la inaugurarea Centrului Cultural ”Luceafarul” din satul Joldesti, cei doi fii ai satului, Constantin Ciubotarita si Calin Ailoaie, au primul titlul onorific de Cetatean de Onoare al comunei Vorona.

Badea Costică de la Joldești, așa cum mereu se recomandă, este unul dintre cei mai pricepuți cojocari tradiționali, reușind să facă căciuli dar și obiecte din piele, după metode străvechi, păstrate din generație în generație.

”Badea Costica are taria sa duca mestesugul acesta al pielaritului mai departe. Nu stie toata lumea ce presupune pielaritul, ca asa se vede frumos, dar in alte faze mult mai putin frumoase, dar el o din dragostea de a duce mai departe ceea ce s-a intamplat de-a lungul anilor in familia sa. Dincolo de acest lucru, are puterea si taria sa faca si alte lucruri ce tin tot de talentul neintrecut al neamului nostru.

Pentru toate acestea, pentru ca merge la targuri, la expozitii, zonale si nationale, i s-a intocmit o documentatie care s-a depus la Ministerul Culturii, iar comisia de acolo a considerat ca merita sa i se acorde cel mai intalt titlu la aceasta categorie de oameni care pastreaza traditia, titlul de TEZAUR UMAN VIU.

Pentru ca acest titlu il innobileaza nu doar pe badea Costica, dar si comunitatea noastra, am considerat ca trebuie sa invrednicim si noi si sa-i acordam titlul de CETATEAN DE ONOARE al comunei noastre”, a declarat primarul comunei Vorona, Aurel Stefan.

STAS Mobila S.R.L. este o societate comercială cu experienţă în activitatea de producție de mobilă, activitate care a început în anul 2004, în localitatea Joldești, comuna Vorona, Județul Botoșani, odată cu fabricarea primelor elemente de mobilier și tapițerie, și desfacerea acestora pe piața județelor Botoșani și Suceava.

In anul 2020, StasMobila a inaugurat un showroom chiar in locul unde se afla in fabrica, investind in utilaje de ultima generatie in domeniu, iar in spatele acestui succes se afla Calin Ailoaie.

”De obicei noi ne exprimam regretul si apreciem oamenii atunci cand nu mai sunt printre noi. Vai ce bun a fost, vai ce valoros a fost. Eu cred ca a venit timpul sa avem puterea sa ne apreciem oamenii valorosi prin ceea ce fac si prin ceea ce reprezinta in timpul vietii, pentru ca in felul acesta sa ii incurajam sa-si dubleze fortele. De asta noi am supus aprobarii Consiliului Local si s-a votat cu unanimitate sa acordam titlul de CETATEAN DE ONOARE domnului Calin Ailoaie.

Domnul Calin Ailoaie a investit pentru dezvoltare, pentru modernizare orice banut castigat. A avut vointa si dorinta de a se dezvolta prin forte proprii. De la inceput l-am apreciat si i-am apreciat aceasta ambitie de a se dezvolta si va rog sa ma credeti ca nu-mi vine sa cred ca a reusit sa se dezvolte si modernizeze fabrica la nivelul la care este acum si sa fabrice mobila care ajunge si in America, dar si in alte tari europene. Va rog sa ma credeti ca m-am bucurat, dar m-am si mirat.

Dansul merita toata aprecierea, pentru ca acolo la el lucreaza in jur de 50 de oameni, care care-si castiga painea pentru 50 de familii din sat. Sunt familii care sunt in sat, care au copii si care mentin vie comunitatea noastra. Calin a demonstrat ca se poate dezvolta si o afacere romaneasca in castig pentru cel care o face, dar si pentru comunitate”, a precizat primarul Aurel Stefan.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: