Spectacolul ”Vine Crăciunul cel Sfânt” a fost DIVIN. Aproape patru ore botoșănenii au simțit MAGIA sărbatorilor – FOTO, VIDEO

8 decembrie 2023 | Muzica, Reportaje, TOP Stiri

Cu greu îmi găsesc cuvintele pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat joi seara pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoșani, acolo unde botoșăneanca noastră dragă, Iustina Irimia, și-a lansat primul album de colinde, intitulat sugestiv ”Vine Crăciunul cel Sfânt”. 

Ceea ce a realizat, de una singură Iustina Irimia, ne dovedește încă odata, daca mai era nevoie, că este un artist din toate punctele de vedere. Să reușesti sa ții pe scaune, într-un concert de colinde, sute de botoșăneni timp de aproape patru ore este ceva unic.

Și modul de prezentare a spectacolului a fost tot unic, artista alegând să-și prezinte propriul spectacol, prin mesaje audio sau video înregistrate și difuzate pe ecranul de pe scenă.

Momentul de magie a început cu Grupul Psaltic Filotheos, iar mai apoi pe scena a aparut protagonista noastră, cu cateva colinde de suflet, pline de emotie. Inaintea acestui moment, în culise, Iustina avea cele mai mari emoții de când a luat-o pe acest drum al muzicii tradiționale românești.

Din Oltenia a venit sa-i fie alături interpreta Beatrice Băndoiu. Artista spunea ca și ea are emotii mari: ”Marturisesc că mie înca îmi tremură diafragma de emotie. Nici nu vreau să-mi imaginez ce simte Iustina acum, ce emoție trăiește, însă cred că este o mare împlinire ca artist, pentru că iată câți botoșăneni, si nu doar botoșăneni, sunt aici alaturi de ea. Dumnezeu a constribuit la crearea atmosferei de Crăciun, pentru ca afara cad fulgi de zăpadă”.

Fiind un om care iubește cultura și traditiile din judetul Botoșani, Iustina Irimia, în calitate de manager al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a creat o echipa de tineri talentați pe care îi promovează ori de cate ori are ocazia.

Alexandra Andronic, Georgiana Calin, Teodor Gireada, Ilinca Grumeza, Teodora Grumeza, Anda Harjoi, Alexandra Hoidrag, Andreea Macuc, Denisa Mantaluta, Ella Paduret, Denisia Sanduleac, Elisabeta Seremet, Amalia Stirbu, Ana-Maria Zvanca si Codrut Stirbu sunt tinerii care au format Grupul vocal tradițional al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Cu mare căldura și multe, multe aplauze au fost primite ”Gemenele Folclorului Maramureșean”, Suzana si Daciana Vlad, cele care au reușit un record în Romania, să adune peste 24 de milioane de vizualizari pe Youtube la un colind, pe care l-au și cantat celor prezenți la Casa de Cultura a Sindicatelor din Botosani.

”Ne bucurăm tare mult că prin prisma concertului Iustinei avem ocazia să vă dăruim cele mai frumoase colinde din repertoriul nostru. Căldura cu care ne-ați primit a ajuns aici, în sufletul nostru. Prin faptul că sunteti atât de mulți în sală demonstrează faptul că încă mai suntem iubitori de tradiție, de firesc și de frumos. Vă mulțumim”, au spus Suzana si Daciana Vlad.

Corul Militar ”Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie, condus chiar de soțul Iustinei, Teodor Cenușă, i-a incantat pe cei prezenti cu cateva colinde.

Momentul următor a fost absolut divin, dar si magic. Iustina si Teodor Cenușă au colindat in familie, iar spectatorii au cantat alaturi de ei. Au aprins si lanternele de la telefoane, reusind sa creeze o atmosfera de vis, mai ales ca Iustina a pregatit pe holul Casei de Cultura a Sindicatelor vin fiert, ceai cald, cozonaci și cum afară a nins ca în povesti…practic ce-ți poți dori mai mult de la un concert?

A urmat Corul Cheia Sol Junior, iar mai apoi Oana Tăbultoc, care joi a lansat un videoclip cu Iustina Irimia, ce a fost prezentat pe ecranele de pe scena. Imediat ce micii artisti au incheiat de cantat piesa ”Mos Crăciun vine-n oraș”, pe scena a apărut si moșul cel cu barba alba.

In spatele costumului s-a aflat parintele Olivian Mihai Sandu, cel care a recitat o poezie despre importanța copiilor și a familiei, încât mare parte din cei prezenți au avut lacrimi in ochi. (vezi video jos)

Alexandru Brădățan, Grigore Gherman si Andrei Balan, trei artisti apreciati foarte mult, mai ales de botoșăneni, au impărtășit publicului cele mai frumoase colinde din Moldova, dupa care au urmat cele trei fete din Botoșani, Iustina Irimia, Simona Mazare si Lorena Dupu.

Printre colindele cantate de acestea s-a numarat si cel mai nou, ”Coborât-o pe Pământ”, ce a ajuns la aproape 60.000 de vizualizari pe Youtube.

Dupa Corul Schitului Vovidenia din Neamt, Iustina Irimia a incheiat seara magica de colinde cu cele mai noi dintre ele, pe care le gasiti si pe primul sau album ”Vine Crăciunul cel Sfânt”.

Emotiile si lacrimile din ochii ei au aratat cat suflet a pus in acest spectacol, iar daca sala Casei de Cultura a Sindicatelor ar fi avut 3.000 de locuri, cu siguranta acest concert ar fi avut loc tot SOLD-OUT.

Banii stransi din vanzarea CD-ului lansat de Iustina Irimia vor ajunge la familia Alexandrei Ivanov, tanara mamă care si-a pierdut viata in Maternitatea din Botoșani. La finalul spectacolului s-a strâns suma de 11.582 lei, bani ce vor fi folosiți la construcția casei la care visa Alexandra.

Text, foto, video: Ionuț Tăbultoc

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: