Reportaj realizat de Ionuț Tăbultoc
Dorinta de cunoastere l-a facut pe un botosanean sa calatoreasca prin intreaga lume pentru a-si da singur raspunsuri la intrebarile care le avea. Calatoreste singur de multi ani si de curand a locuit intr-un trib din Sudanul de Sud, numit Mundari.
Este vorba despre Gheorghe Iavorenciuc, in varsta de 66 de ani, impliniti chiar ieri, omul care prezinta pe contul sau de Facebook toate experientele traite in intreaga lume, fotografii si detalii ce nu sunt prezentate nici in cele mai reusite decumentare.
Intre ultima calatorie din Africa, acolo unde a parcurs peste 7.500 de kilometri, si cea din Bangladesh, unde se afla in acest moment, Gheorghe Ivorenciuc a acceptat propunerea pentru a discuta despre calatoriile sale.
Iavorenciuc ocupa locul doi in Romania in top cu cele mai multe tari vizitate, top realizat pe site-ul Nomadmania. Pana de curand, botosaneanul era clasat pe primul loc, insa spune ca multi nu respecta sensul cuvantului nomad.
”In mod normal acel site a fost creat pentru cei ca mine, care calatoresc singuri, nomazilor. Cand au vazut ca eu sunt pe locul 1 s-au inscris si astia care au agentii de turism.Cei cu agentii de turism nu ar fi trebuit sa fie acolo. Sunt falsi! Primul in clasament si al treilea au agentii de turism. Ei nu au inteles sensul cuvantului nomad. Vino ca mine, singur. Asta inseamna nomad. Eu merg prin casele oamenilor.”, ne explica Gheorghe Iavorenciuc.
”Cea mai mare satisfactie a omului este sa afle cine este el de fapt”
Calatoriile le-a inceput dupa 1990, mai intai cu afaceri, apoi in city-break-uri, dupa care a vrut sa afle mai multe, sa sape mai adanc pentru a se redescoperi.
In vara anului 2021 vizitase deja 136 de tari din America de Sud, Asia sau Africa.
”Eu am fost unul care sparge foarte adanc si am vrut sa aflu cine sunt eu de fapt? Toti vin si se lauda ca eu am fost la Paris, eu am fost la Venetia si fac poze. Dar sunt si alti oameni care vor sa descopere ca cineva, undeva ascuns si a descoperit o ganganie deosebita. A descoperit ca din el se poate face culoarea la coca-cola. Stiinta vine din interiorul unui individ. Numai indivizii au facut evolutia pamantului si nu marile grupuri. Ca orice om, am practicat si eu all-inclusive. Betiile, cantarile, micii, mustarul, dar pana cand? Nu se poate la infinit. Eu nu ii desconsider pe oameni, dar incerc sa deschid ochii. Oameni buni, nu e normal.
Sunt foarte multi tineri in Romania fabulosi, care merg singuri, pe jos, cu autobuzul, cu moto, cum fac si eu. Cat am umblat cu moto in toata Africa… . Eu ma redescopar. Cea mai mare satisfactie a omului este sa afle cine este el de fapt. Afland cine sunt eu de fapt, incerc sa inteleg in ce stadiu ma aflu fata de ceilalti, apoi incep sa zbor si macar stiu cine sunt. Trebuie sa deschid mintea oamenilor, pentru ca lumea este mai frumoasa, Pamantul asta nu sta in jurul Turnului Eiffel, ci acasa la un om care are un copil si copilul plange si iti taie castravetele in patru, mancati si va imbratisati. In Africa toti vor sa puna mana pe mine, pun mana in par. Acolo sta prietenia pamanteasca originala.”, a precizat Iavorenciuc.
Calatorie de peste 7.500 de km la inceputul anului 2023
La inceputul anului 2023, botosaneanul nostru s-a intors in Africa, unde a parcus peste 7.500 de kilometri prin Mozambic, Zambia, Tanzania, Malawi, Kenya sau Sudanul de Sud.
”Am facut o calatorie de 7.500 de km de data aceasta numai cu autobuzele, cu moto, cu ce se putea. Umblu singur! Lumea se intreaba de ce merg singur? In viata tu mergi singur mereu. Mai fascinant, mai prietenos, mai uman decat sa fii singur in fata unei intregi multimi africane. Cum te vad isi zic: A aparut CEL DE SUS! Daca am fi doi deja gata, nu se mai intampla acelasi lucru. Am zeci de prieteni peste tot. In fiecare tara am cate doi-trei prieteni. Mai iau de mana si imi zic: Hai vino la mine acasa. Cand esti doar unul este altceva, te poate lua oricine in casa. Daca eram doi ne incurcam si il incurcam si pe cel din fata mea. Am mai incercat sa merg cu cineva, dar suntem atat de diferiti.”, ne-a spus exploratorul Gheorghe Iavorenciuc.
(VIDEO DIN MALAWI)
”Cum sa dai 4.000 de euro sa faci doua poze la doua zebre?”
Multe persoane se intreaba cat ar consta asemenea calatorii. Oare nu este prea mult pentru buzunarele noastre? Gheorghe Iavorenciuc spune ca el nu calatoreste in stilul agentiilor de turism, unde costa o avere sa stai 7 zile inchis intr-o locatie de lux.
Cel mai mult costa biletele de avion, insa in Africa nu cheltui mai mult de 300 dolari pe luna pe mancare si cazare, asta pentru cei care nu arunca sute de dolari pentru o noaptea de cazare la un hotel de lux.
Botosaneanul nostru si-a facut prieteni in toata lumea si doarme acolo unde dorm oamenii de rand. In casele lor, in costurile lor, chiar si in aer liber.
”Eu luna asta implinesc 162 de tari circulate. Nu stilul asta sa dau 5.000 de euro pe 7 zile, ca sa ajung la un leu. Radeau cei din Kenya si ziceau: ”Nu ma inchipui voi albilor sunteti tampiti? Pai cum sa dai 4.000 de euro sa faceti poze la doua zebre, la doua maimute? Noi nu castigam in 10 ani banii astia. Si voi veniti, faceti doua poze si plecati? Cine mai sunteti voi?”. Suntem stricati la cap cu totii. Eu de fiecare cand vin dintr-o calatorie ma minunez de mine cat de prost sunt, pentru ca asta este realitate. Imi scriu multi pe internet, vai cat de bogat esti, cate ai vazut, dar eu am vazut foarte putine lucruri. Mai am multe de vazut si de descoperit.”, spune Iavorenciuc.
”Daca vrei sa vezi lumea, vino cu mine, chiar si pe Facebook”
De unde aceasta pasiune pentru a explora lumea? Iavorenciuc era pasionat inca de mic copil. A citit foarte mult si inca de atunci visa sa ajunga in locurile pe care le descoperise in carti.
Ne-a povestit cum a aflat de Mato Grosso inca din clasa a V-a, iar in urma cu un an si jumatate a reusi sa viziteze locul mult dorit.
”Mereu am visat, mi-am dorit, am citit. Stiam de Mato Grosso (n.r. Este una dintre cele 27 de unități federative ale Braziliei) din clasa a V-a. Aveam o carte si acolo era cineva dezbracat, era taiat cu sapa la par si acum un an si jumatate am ajuns la Mato Grosso, pentru ca acolo mi-am dorit sa ajung. Viata noastra este a noastra personala si nu este legata de ceilalti. Fiecare ar trebui sa caute in sine nivelul la care vrea sa fie.
Sunt multi bogati in tara asta. Dar de ce banii lor stau in banci si ei stau ca legumele si se ulta la televizor? Nu conteaza ca traiesti 60, 100 sau 106 ani, conteaza cum traim si ce am acumulat si cum reprezentam planeta. Eu de asta umblu prin lume sa aflu mai multe. De asta si public pe Facebook, pentru ca nu vezi in filmele documentare ceea ce public eu, pentru ca eu traiesc acolo, eu plang cu ei, tremur cu ei, mananc cu ei.
Eu prezint imaginile exact asa cum e acolo, nu influentate politic. Daca vrei sa vezi lumea, vino cu mine chiar si pe Facebook si incearca sa te schimbi.”, a adaugat Gheorghe Iavorenciuc.
Viata in TRIBUL MUNDARI
Una dintre cele mai interesante locuri vizitate in aceasta calatorie in Africa a fost sa locuiasca si sa cunoasca oamenii din tribun MUNDARI, aflat la aproximativ 75 de km de capitala Sudanului de Sud, Jaba.
Nu este deloc usor sa intri intr-un asemenea trib si mai ales sa locuiesti cu ei. Oamenii din tribul Mundari sunt cunoscuti ca fiind cei care isi scalda parul in urina de vaca, iar vaca este ca un tezaur national.
Vaca este folosita ca moneda de schimb, astfel ca este foarte importanta. Nu este sacrificata, este foarte ingrijita si protejata.
”Acolo nu exista alta sansa decat sa traiesti prin ceea ce faci. Ai pascut vaca inseamna ca o sa traiasca, va hrani vitelul si din surplusul ei de lapte o sa ne dea si noua. Fiecare copil de 3-5 ani nu stie ca va veni cineva cu ajutoare sociale. El nu stie ca se naste cu pretentii.
Copilul nostru cand plange noi aruncam in el cu masinute, avioane….si vom crea un om care asteapta mereu sa primeasca ceva. Si daca-mi va da, cat imi va da? Acolo nu exista asa ceva. Copilul inca de la 3 ani stie ca trebuie sa stranga balega. O da prin praf ca sa nu se murdareasca, apoi o pune la uscat, pentru ca seara sa se poata incalzi si sa nu vina tantarii.
Copilul acesta cand se naste mama are treaba. Cand m-am nascut eu s-au mai nascut si 4 vite. Crezi ca a avut mai multa grija de mine decat de vite? A avut grija de toti. Copiii sunt baza si viitorul triburilor. Acolo nu se aude strigand. Acolo copiii fac totul. Cand s-a nascut el s-a nascut si vitelul si tata i-a bagat pe amandoi in cenusa, sa stea la cald seara. Ei se iubesc acolo si stau impreuna.”, ne povesteste Gheorghe Iavorenciuc.
(VIDEO cu copiii care strang balega de la vaca pentru o usca)
Populatia tribului se hraneste cu lapte si produsul din lapte, fruncte si legume. Niciodata nu mananca vita.
”Niciodata nu mananca vita. Este tezaur pentru ei. Daca noi romanii taiem copacii atunci cand ne este frig, ei taie ramurile. Niciodata nu taie copacul. Ei de la vaca folosesc produsul. Nu taie vaca pentru ca raman fara produs. Noi am distrus industria romaneasca ca sa ducem la fier vechi si acum nu mai avem industrie. Copacul este foarte important pentru ei. Copacul da crengi pentru foc, copacul de fructe, copacul de umbra. Nu tai copacul. Ei sunt extrem de bogati, pentru ca din cele 100 de persoane cate erau in trib au pe putin 1.000 de vite si 1.000 de capre. Sunt foarte harnici. Se hranesc cu lapte, cu fruncte, au aparut acum si legumele, totul din natura.”, mai spune botosaneneanul.
Populatia TRIBULUI MUNDARI foloseste urina de vita pentru a-si curata scalpul capului, dupa care se dau cu ”matase de cenusa” pe tot corpul, pentru ca protejeaza pielea de insolatii.
”Cenusa este fabuloasa. Este aseptic si ei ii spun ”matase de cenusa” si se sterg cu ea. Cum ne dam noi cu pudra de talc. Se dau cu ea si nu mai au bube, nu mai au nimic si merg mai departe. Cand ajung vacile seara, ei iau cenusa asta si freaca pielea si o curata, sa nu fie vreo larva de la o musca. Coarnele alea frumoase le curata. Pune chisleac cu cenuca si le unge, pentru ca trebuie sa respire. Nu trebuie sa fie murdare. Acolo tu dormi cu vaca, este fratele lor, viitorul lor. Dorm langa zilele lor viitoare.”, ne povesteste Gheorghe Iavorenciuc.
(VIDEO cu un barbat din trib care curata vita cu matasea de cenusa)
Gheorghe Iavorenciuc a trait cateva zile unice. A mancat cot la cot cu oamenii tribului, a baut cafea cu ei si a dormit in cenusa langa ei si langa vitele lor.
”Acolo totul este inca la nivelul ca aici e raul, aici e pestele, aici e iarba. Pune pestele pe iarba, apoi il pune in balega arsa la copt, il scot si il mananca si asa am mancat si eu. Am gustat de toate. Abia au aparut castroanele. Oamenii aia abia si-au pus hainele pe ei. Totul este natural si trebuie sa descoperi si stii cum sa-i privesti. Te uiti la ei razi hahaha ce inapoiati sunt, ce primitivi sunt, cand de fapt eu sunt primitiv. Pentru ca eu irosesc 3 zile de munca pentru a plati un pulover, care are o firma nu stiu de care si dau de 3 ori mai mult.”, a precizat Iavorenciuc.
”Trebuie sa te documentezi inainte sa te duci undeva”
Nomadul Gheorghe Iavorenciuc a strabatut Africa la pas, ori cu autobuzul. Nu mananca mult in calatorii si bea putina apa, cat despre curajul sau de a calatori singur in aceste zone, acesta spune acesta vine in urma unei documentari pe masura.
Nu se duce in zone cu risc, decat dupa ce se informeaza temeinic.
”In calatorii nu mananc mare lucru. Am calatorit si 19 ore cu autobuzul sau cu moto care merge cu 20 de km la ora. Am avut doi biscuiti, niste batoare de fulgi si putina apa. Am fost pe o zona neturistica. Frica exista inainte de a pregati totul ca sa nu-ti fie frica. Ma intreaba toti cum de aveti curaj? Stii ca eu am avut curaj sa merg la teza de matematica? Tu te pregatesti inainte, iar curajul deriva din cat de pregatit esti tu. Curajul inseamna cunoastere. De exemplu nu aveam curaj sa plec in Bangladesh daca nu mergeam in Africa acum. N-as fi avut curaj. Curaj nu este sa te arunci in fata trenului. Trebuie sa te documentezi inainte sa te duci undeva.”, a mai spus Gheorghe Iavorenciuc.
Ziua in care a implinit 66 de ani nu l-a prins acasa
Acesta se afla in Bangladesh si a sarbatorit alaturi de cei doi prieteni din capitala Dacca, iar cu aceasta ocazie dorim sa-i uram un calduros LA MULTI ANI, sa fie ferit de pericole si sa reuseasca ceea ce si-a propus, adica sa viziteze toate tarile lumii.
0 Comentarii