Peluza SUD a Stadionului Municipal din Botosani poarta numele unui fost fotbalist: MARIAN CRUDU. Cu siguranta suporterii mai tineri s-au intrebat la un moment dat ”Cine este Marian Crudu?”.
In reportajul de astazi va prezintam povestea lui Marian Crudu, unul dintre cei mai talentati fotbalisti botosaneni, singurul care inainte de 1990 a cochetat cu echipa nationala de juniori, accidentat grav si care si-a pierdut viata intr-un mod stupid.
Nascut pe 21 august 1971, Marian Crudu a avut prima legitimatie de fotbalist la varsta de 12 ani, iar primul club a fost Zorile Roma, sub comanda antrenorului Alin Cazaciuc.
La CS Botosani se formase o grupa de juniori si pentru ca erau prea mici pentru a fi inscrisi in campionatul national de juniori, Alin Cazaciuc i-a luat pe toti si i-a dus la Roma, pentru ca juca in campionatul judetean.
”La formarea grupei a venit la mine un baietel cam de un metru, durduliu, cu inceput de burtica, un cap rotund, cu niste ochi caprui ce-i sticleau in demascarea unei inteligente native. S-a prezentat dezinvolt: Sunt Crudu Marian si locuiesc gard in gard cu stadionul. Pe timpul acela aveam un vestiar sub tribuna si antrenamentele le faceam pe stadionul din parc pe zgura – numit Dinamo.
La constructia corpului am observat centrul de greutate lasat, adica bazinul inclinat. Chetrone cand l-a vazut a inceput sa strige la mine „Gruzinule” ce faci cu bucatarul asta, nu vezi pozitia la bazin si burta ? La fel si renumitul profesor de atletism Marcel Axinciuc. Le spuneam tot timpul ironic: exceptia confirma regula. Si am avut dreptate. Marian, cu o vointa in el de nedescris, se pregatea si cate 4-5 ore pe zi, pe zgura, noroi, ploaie, avand o fericire sa joace fotbal. L-am folosit pe toate posturile, iar in felul acesta a capatat notiunea zonelor de actiune, stiinta jocului.
Ca si calitati avea viteza de reactie, joc cu ambele picioare, forta, era greu de deposedat, adica iti vindea greu mingea. Foarte inteligent in joc. Ii placea foarte mult golul si avea si grad de suferinta, nu renunta la joc, la ideea de victorie indiferent de duritatea sau valoarea adversarului.”, ne-a declarat antrenorul Alin Cazaciuc.
In anii ’80, micii fotbalisti ajungeau de la Botosani la Roma cu carutele, trimise de conducerea C.A.P. Roma, insa la intoarcele toata echipa mergea pe jos 15 km.
”La plecare la Roma mergeam cu carutele trimise de la CAP, insa la intoarcere veneam pe jos, caci carutasii se imbatau si nu mai veneau. De aici am inceput fotbalul cu aceasta grupa, care a tinut fotbalul botosanean ani buni”, isi aminteste Alin Cazaciuc.
Debut la 17 ani in Divizia B
Marian Crudu a debutat in Divizia B (Liga a II-a) in anul 1988, la varsta de 17 ani, intr-un Petrolul Poliesti – CS Botosani 4-0.
In acel sezon, 1988/1989, Marian Crudu a bifat 5 partide, in care a marcat 3 goluri. Primul gol l-a inscris pe 23 octombrie 1988, in partida dintre CS Botosani – CSM Suceava, atunci cand a marcat golul victorie in minutul 83.
”Avea o ambitie de nedescris. Pe treptele stadionului alerga cu saculeti de nisip in spate.”, isi aminteste Nae Abalasei, actualul antrenor al Unirii Curtesti, fost coleg al lui Marian Crudu.
La doar 17 ani, Marian Crudu a mai adus 3 puncte pentru CS Botosani pe 13 noiembrie 1988, atunci cand a marcat golul victoriei in meciul cu Prahova Ploiesti (min 60).
A urma prima convocare la echipa nationala de juniori. Pe data de 16 martie 1989, Ziarul ”Sportul” anunta lotul pentru actiunea de selectie a lotului de juniori UEFA 1990, iar Marian Crudu era pe lista, fiind primul botosanean luat in vizorul celor din Federatia Romana de Fotbal (foto jos)
Revenit de la actiunea de selectie de la lotul national, Marian Crudu marca al treilea sau gol pentru botosaneni. Pe 16.04.1989, CS Botosani invingea pe teren propriu pe Gloria Buzau cu scorul de 2-0. Primul gol a fost reusit de Tică in minutul 12 si de Marian Crudu, in minutul 82.
Meci dupa meci cu echipa nationala de juniori
In pauza competitionala, Marian Crudu joaca meci dupa meci pentru pentru echipa de juniori UEFA ’90 a Romaniei.
In iunie 1989 este convocat pentru partidele din preliminariile campionatului european de juniori, unde Romania se afla in grupa cu Spania, Danemarca si Austria.
In luna iulie participa cu colegii sai de 18 ani la Turneul Prietenia, organizat in orasul german GERA, unde intra intr-o grupa cu Germania, Polonia, Bulgaria si Cuba.
In prima partida, cea cu Germania si incheiata cu scorul de 2-2, Crudu a evoluat in repriza a doua, intrand pe teren in minutul 46, la scorul de 1-0 pentru nemti.
In cea de-a doua partida, Romania facea egal cu Bulgaria, scor 1-1, Marian Crudu intrand pe teren in minutul 75. In al treilea joc din grupa, Romania a pierdut in fata Poloniei cu 3-2. In acea partida, Marian intrase pe teren in minutul 55, in locul lui Gane.
A urmat meciul cu nationalei Cubei, incheiat cu un nou rezultat de egalitate, scor 1-1. In acel meci Marian Crudu aparea in cronica partidei pe postul de fundas, cel mai probabil antrenorul fiind fortat de accidentari, iar botosaneanul nostru a evoluat toate cele 90 de minute.
FOTO MAI JOS CU CRONICILE CELOR PATRU PARTIDE:
Revenind la echipa de club, in sezonul 1989/1990, Marian Crudu bifeaza 10 partide pentru CS Botosani, reusind sa marcheze 7 goluri.
In septembrie 1989, CS Botosani invingea pe Siretul Pascani cu scorul de 2-0, in Divizia B, golurile fiind marcate de Crudu in min. 19 si Amoraritei, in min. 46.
In ziarul SPORTUL, editia din 22 noiembrie 1989, apare cronica partidei CS Botosani, Poiana Cimpina, scor 4-0, goluri marcate de Duma, State, Vasilache si Amoraritei. In acel meci, Marian Crudu jucase titular.
Tot in ziarul SPORTUL, dupa doar o saptamana, aparea titrat titlul : ”Cel mai bun de pe teren – juniorul Crudu”. In partida de la Bacau, botosanenii au pierdut cu scorul de 3-2, dupa ce la pauza conduceau cu 1-0, gol marcat de Marian Crudu.
Jurnalistul LAURENTIU DUMITRESCU scria in acel articol urmatoarele cuvinte: ”Extrem de periculoase au fost plecarile ca din pusca ale lui Crudu, cel care avea sa deschida scorul in min. 35, in urma urma unei actiuni personale, finalizata cu sange rece.”, apoi ”un meci bun, cu un jucator aflat mereu in prim-plan: juniorul Crudu”.
Totusi, Marian Crudu ar fi jucat mai multe partide pentru echipa de club, daca nu era solicitat atat de mult la lotul national de juniori al Romaniei, fiind printre putinii jucatori care venea de la o echipa de Divizia B.
VEZI MAI JOS CATEVA ARTICOLE DIN ZIARUL ”SPORTUL”:
Dorit de Victoria Bucuresti in ”A”, ajunge la Buzau tot in ”B”
In urma partidelor foarte bune facute atat la echipa de club, cat si la lotul national, Marian Crudu a intrat in vizorul marelui Florin Halagian, care era antrenorul prim-divizionarei Victoria Bucuresti.
Bucurestenii au vrut sa-l transfere in pauza de iarna a anului 1989, insa ghinionul lui Marian Crudu a fost REVOLUTIA, atunci cand sotii Ceausescu au fost inlaturati de la conducerea tarii.
Dupa REVOLUTIE clubul Victoria Bucuresti se desfiinteaza, iar Marian Crudu ajunge la Gloria Buzau, formatie ajunsa in Divizia B la finalul sezonului 1986/1987 si care tragea din nou la promovare. Gloria Buzau era condusa in 1990 de fostul mare fotbalist Dudu Georgescu.
In sezonul 1990/1991, Marian Crudu bifeaza doar 10 meciuri in tricoul Gloriei, fara goluri marcate.
Accidentare grava, urmată de declin
In vara anului 1991, Gloria Buzau participa la un turneu amical in Rusia, iar acolo Marian a suferit o accidentare grava.
Revenit in tara, el a fortat pentru ca nu putea fara fotbal, iar asta i-a agravat accidentarea.
”S-a intors din Rusia cu o lovitura la picior, in urma unui atac criminal. Iar mai apoi, de acolo i s-a tras boala necrutatoare a fotbalistilor: COXATROZA.”, a spus fostul antrenorul Alin Cazaciuc.
Coxartroza este reprezentata de degradarea lenta, progresia ireversibila a cartilajului articular de la nivelul soldului. Artroza afecteaza articulatia in ceea ce priveste functionarea mecanica a acesteia si, gradual, duce catre distrugerea completa. Cunoscuta si sub denumirea osteoartrita, aceasta este una dintre cele mai invalidante afectiuni la nivel mondial, deoarece afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor.
In urmatorul sezon, Marian Crudu a prins doar trei jocuri la Gloria Buzau, acuzand dureri mari.
Alin Cazaciuc, anchetat de politie, dupa ce l-a adus inapoi la Botosani pe 1.000.000 de lei
Vazand situatia in care se afla ”copilul sau de suflet”, Alin Cazaciuc a facut tot posibil sa-l aduca inapoi acasa. L-a transferat la Botosani, club ce devenise intre timp ”Mecanex Botosani”, pentru suma de un milion de lei. Imediat a fost anchetat de politie.
”Cand a fost diagnosticat cu coxatroza, stia pericolul de la Van Basten, care era si el cu acelasi diagnostic. Specialistii ii spusese ca nu are leac. Foarte discurajat a cazut in depresie si atunci i-am dat telefon lui Dan Tulpan (fost presedinte al Gloriei Buzau si senator intre 1992 si 1996) si unul Oprea si i-am intrebat pretul lui Crudu. Raspunsul a fost 1.ooo.ooo lei. M-am urcat cu Marian in masina si am venit la Botosani cu contractul semnat.
A doua zi politia economica a venit la club sa vada documentatia de transfer. Actele erau facute pe mine, asa cum am achitat cu chitanta la Gloria Buzau suma respectiva. Incercau sa descoase sumele, de unde provin. Eu le-am spus ca nu am emotii atata timp cat nu m-a reclamat sotia mea, caci banii erau bun comun.”, ne-a marturisit Alin Cazaciuc.
Goluri chiar si ”intr-un picior”! Dorit de Zdrobis la Ceahlaul!
Sezonul 1992/1993 a fost ultimul pentru Marian Crudu. A bifat aproape toate partide, fiind introdus de obicei pe finalul meciurilor.
Din ce apare in statistici, Marian Crudu a mai inscris trei goluri, chiar daca juca cu dureri insuportabile.
Ziarul ”Adevarul Harghitei” a publicat in 1992 si 1993 trei articole despre meciurile celor de la Mecanex Botosani. Partida tur cu Odorheiu Secuiesc, scor 4-0, meciul tur cu Muresul Toplit, scor 4-0, dar si partida retur cu Odorheiu Secuiesc, scor 3-1 pentru Botosani, Marian Crudu marcand unul dintre cele trei goluri ale botosenilor.
Mecanex Botosani a disputat un meci amical cu Ceahlaul Piatra Neamt, condusa in 1992 de Ioan Zdrobis. La finalul acelui sezon, echipa din Piatra Neamt revenea in Divizia A dupa 30 de ani.
Cu toate acestea, Mecanex castiga partida cu scorul de 1-0, prin golul marcat de Marian Crudu. Impresionat de tanarul de 21 de ani, Ioan Zdrobis a vrut sa-l transfere la Piatra Neamt.
”Zdrobis a schimbat doua echipe in acel meci, dar am castiga cu 1-0, gol marcat de Crudu, ce era marcat de Anghelinii. L-a vrut pe Marian la Piatra Neamt, insa i-am spus lui nea Nelu ca are coxatroza si nu pot sa-i dau calul schiop. El a preciat sinceritatea mea si a izbucnit asupra lui Anghelini: Auzi bai, astia ne-au batut cu un schiop”, ne-a povestit Alin Cazaciuc.
A decedat la doar 31 de ani, dupa ce devenise maseur
Dupa sezonul 1992/1993, Marian s-a retras definitiv din fotbal din cauza durerilor. A aparut oportunitatea de a face o scoala de maseur, pe care a absolvit-o.
S-a intors langa echipa in calitate de maseur, pentru ca nu putea sta departe de gazon.
Pe 10 februarie 2003, Marian a ajuns acasa de la stadion si fiind foarte frig afara a facut focul si s-a culcat pentru a se odihni. Nu s-a mai trezit! S-a intoxicat cu monoxid de carbon, de la fumul iesit din soba, la doar 31 de ani.
”Asa i-a fost sfarsitul celui mai talentat jucator din acea promotie”, a incheiat antrenorul Alin Cazaciuc.
PELUZA ”MARIAN CRUDU”
In anul 2011, consilierul local Romulus Eram venea cu propunerea in Consiliul Local al Municipiului Botosani ca Peluza Sud sa poarte numele lui Marian Crudu.
”Propun ca Peluza Sud să poarte numele unui fost fotbalist şi anume a lui Marian Crudu, fost fotbalist la lotul naţional de juniori şi care ar merita şi el respect din partea noastră, în loc să fie Peluza Sud să fie Peluza Marian Crudu”, le spunea in 2011 Romulus Eram colegilor din C.L.
Pe 21 august anul acesta, Marian Crudu ar fi trebuit sa implineasca 52 de ani. Dumnezeu să-l ierte!
Multumesc pentru ajutorul acordat in realizarea acestui material urmatoarelor persoane: Alin Cazaciuc (Botosani), Constantin Agafitei (Flamanzi), Adrei Pițigoi (Buzau) si Liviu Manolache (Bucuresti).
0 Comentarii