TOP BOTOSANI continua seria de #TopInterviuri cu botosanenii nostri dragi, iar astazi venim in fata cititorilor cu un tanar iubit si apreciat de toti cei care l-au intalnit. Are 14 ani, este solist vocal cu o voce incredibil de buna, insa asta nu e tot. Ii place sa cante la fluier, caval, ocarina, tilinca, pian, clarinet, dar si la vioară.
Este vorba despre TEODOR GIREADĂ, un tanar pe cat de talentat, pe atat de ambitios sa ajunga un interpret apreciat de iubit de intreaga Romanie. S-a nascut in satul lui Mihai Eminesu, Ipotesti, si este tare mandru de asta. A obtinut numeroase premii la festivalurile de muzica populara printre care Trofeul Festivalului „Cununa Petrolului-Moreni; Trofeul Festivalului „Mostenite din batrani”-Vorona sau Premiul 1 al Festivalului „Florile Ceahlaului „Piatra Neamț 2023.
La doar 7 anisori a fost prezent la emisiunea ”O data-n viata”, de la TVR 1, alaturi de interpreta de muzica populara Danieala Condurache, iar de atunci a fost prezent la multe emisiuni nationale, ultima prezenta fiind la PRO TV, la emisiunea ”Romanii au talent”, acolo unde a impresionat juriul atat vocal, cat si instrumental.
Inainte de a incepe interviul va propun sa ascultam o melodie realizata in urma cu doi ani, videoclip realizat de Cosmin Tomoiaga si daca va place acest articol, va invit sa-l distribuiti pe retelele de socializare.
Ionuț Tăbultoc:
– Buna Teodor. Multumesc pentru ca ai acceptat acest interviu si felicitari pentru tot ce ai realizat pana in acest moment!
Teodor Gireadă:
– Buna ziua. Va multumesc pentru aprecieri si pentru importanta pe care o acordați tinerilor din județul Botoșani.
– Spune-mi te rog cand ti-au descoperit parintii talentul si de la cine l-ai mostenit?
– Talentul mi l-a descoperit doamna educatoare Aurora Brasoveanu la vârsta de 4 ani. Cu această ocazie tin să-i si multumesc pentru ca mi-a dat aripi si curaj sa pornesc pe acest drum.Nu stiu daca l-am moștenit de la cineva talentul, din cate stiu strabunicul meu de pe tata si unul din unchii bunicului meu de pe mama cântau la fluier. E posibil sa fie o genă care m-a purtat pe acest drum.
– Canti atat vocal, cat si instrumental la fluier, caval, ocarina. Cu cine te-ai pregatit? Cine a fost mentorul tau in tot acest timp?
– E adevarat, cant atât vocal cat si instrumental. Vocal am avut ca mentor pe doamna profesor Elena Foca de la Palatul Copiilor Botosani si pe doamna profesor Alina Hutu, de la Scoala Populară de Arte „George Enescu”Botosani, ale cărei cursuri le-am absolvit cand aveam 9 ani. Instrumental mentorul meu a fost domnul profesor Ioan Enciu de la Palatul Copiilor Botosani. In momentul de față sunt autodidact, însă le multumesc tuturor celor care m-au învățat secretele muzicii, pentru ca acum sa le pot descifra singur.
– De mic ai participat la emisiuni la Etno TV, TVR 1, etc. Cine te-a promovat si cui ai vrea sa multumesti pentru ascensiunea ta?
– Da, am apărut la diverse emisiuni tv. Prima apariție importanta a fost alaturi de doamna Daniela Condurache si Orchestra Populară Rapsozii Botosanilor „Ioan Cobala” la emisiunea „O data-n viață ” de pe TVR. Apoi usor, usor la alte emisiuni si televiziuni. Toate acestea le datorez domnului Dan Dobos, managerul Orchestrei Populare Rapsozii Botosanilor „Ioan Cobala”, doamnei Mariana Ichim Hodan, doamnei Brandusa Covalciuc Ciobanu, doamnei Alina Hutu,dar si doamnei Iustina Irimia Cenusa, manager al Centrului Creației Botosani. Le mulțumesc din suflet pentru toate ocaziile frumoase de care am parte. Sper ca n-am omis pe nimeni.
– Anul trecut ai participat la Romanii au talent, unde ai impresioant juriul cu calitatile tale. Cum a fost?
– „Romanii au talent” a fost cea mai emoționantă experiență a vieții mele de pana acum. Nu se pot descrie in cuvinte trăirile de pe acea scenă. Si zilele petrecute pana la aparitia pe scena sunt la fel de speciale. Am cunoscut oameni diferiți si talentați cum rar e dat sa întâlnești. Se leagă prietenii si se creeaza amintiri pentru totdeauna.
– Ce reprezinta muzica populara pentru tine?
– Muzica populara este pentru mine cel mai bun refugiu. Transmite toate stările posibile, iar versurile cântecelor sunt intotdeauna inspirate din viata noastra si a tot ce ne înconjoară.
– Care este artistul cu care ti-ai dori sa lasanzi o melodie?
– L-am îndrăgit foarte mult pe regretatul maestru Anton Achitei, Dumnezeu sa-l odihnească în pace, si de mic i-am fredonat cântecele. Am avut ocazia să fiu pe aceeași scenă cu dumnealui la Chișinău, însă mi-aș fi dorit să pot cânta macar o data in duet. Mi-ar plăcea însă sa am ocazia sa cânt in duet cu dl. Dan Dobos.
– Am vazut ca promovezi mult zona in care te-ai nascut in cantecele tale. Cine iti compune piesele?
– Iubesc zona de unde provin: Ipotestiul lui Eminescu,care este meleagul pe care n-ai cum să nu-l iubesti. Ma mandresc ca am avut onoarea de a colabora cu regretata doamna Mariana Honceru. Trei din melodiile mele sunt compuse de dumneaei. Am piese compuse de doamna Claudia Oloieru. In ceea ce privesc orchestratiile, ele aparțin domnului dirijor Ion Oloieru si domnului dirijor Mihai Cotos.
– Pe cand urmatoarea melodie?
– In aceasta perioada este un pic mai dificil pentru o altă melodie. Vocea mea e in schimbare. Am pregătită o piesa noua, dar vocea mi-a jucat feste si s-a schimbat brusc. Din cauza asta voi mai astepta putin pana la înregistrarea următoarei melodii, însa instrumental e posibil sa urmeze ceva nou.
– Care sunt planurile tale de viitor? Cum te vezi peste 10 ani?
– Intentionez sa-mi continui studiile la Liceul de Artă Ștefan Luchian Botosani, apoi Conservatorul. Unde? Încă nu m-am gândit. Peste 10 ani ma vad si mai îndrăgostit de folclor si mai aproape de visul de a fi un dirijor atipic, care sa cânte și cu vocea in fata orchestrei sale.
”Suntem ca frații”
Elisabeta Seremet, o alta tanara talentata prezentata de TOP BOTOSANI intr-un interviu pe 12 martie 2023, este cea mai buna prietena a lui Teodor. Se cunosc de 8 ani si practic au crescu impreuna. Prietenia lor este una sincera si de admirat.
”Teodor, pe lângă faptul că este un copil extrem de talentat și muncitor, are calitățile unui prieten adevărat. Înainte de toate, suntem ca frații. Ne cunoaștem de mai bine de 8 ani și sunt mândră că l-am văzut crescând. M-a învățat multe. M-a învățat să mă bucur din lucruri simple . M-a învățat să fiu eu , indiferent de situație. M-a învățat și mi-a arătat totodată că nu este neaparat că frații să aibă același sânge. Mi-a oferit mereu sentimentul de încredere și de acasă. Teodor, îți mulțumesc pentru momentele minunate și pentru amintirile pe care le-am creat împreună. Îți doresc din toată inima să te binecuvânteze Domnul cu multă sănătate și putere de muncă pentru a putea ajunge acolo unde ți-ai propus. Ai toate calitatile unui artist de mare valoare. Meriți tot ce este mai bun și frumos , iar eu îți promit că îți voi fi mereu alături. Îți mulțumesc pentru că exiști în viața mea, frate din altă mamă”, ne-a spus Elisabeta Seremet.
” Suflet inocent, iubitor de cântec popular, conştiincios si muncitor”
Asa cum a spus mai sus, Teodor a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte ”George Enescu” din Botoşani, sub indrumarea doamnei Alina Huțu, profesor si solist in cadrul Orchestrei Populare ”Rapsozii Botosanilor” – Ioan Cobala.
”Din copilărie ne-a tot bucurat și arătat potențialul lui artistic”
0 Comentarii