Pe vremuri, agricultura implica destul de multe întrebări: cum va fi vremea in perioada urmatoare? La ce fel de randament al recoltelor ne putem astepta? De-a lungul anilor, fermierii au găsit modalități inovatoare de a răspunde la aceste întrebări cât mai mult posibil cu noile tehnologii.
Dronele agricole sunt următorul pas în acest proces. Dronele agricole pot fi folosite pentru a face orice, de la agricultura de precizie, la dispersarea eficientă a buruienilor sau a îngrășămintelor, până la optimizarea managementului câmpului. Rezultatele includ costuri reduse de operare, calitate îmbunătățită a recoltei și o rată de randament crescută.
Activitățile agricole de astăzi arată destul de diferit față de acum câteva decenii. Noua tehnologie le-a permis cultivatorilor de astăzi să optimizeze fiecare parte a operațiunilor lor – de la pulverizarea pe câmp la ciclurile de creștere și sănătatea culturilor. O mare parte a acestei transformări poate fi atribuită dronelor și altor tipuri de vehicule aeriene fără pilot (UAV). Cu o dronă agricolă, fermierii obțin o analiză aprofundată a datelor și o planificare a misiunii, precum și noi instrumente capabile să gestioneze munca fizică.
Dronele survoleaza terenurile din Botoșani
Fermierii botoșăneni sunt in pas cu tehnologie, astfel ca au trecut si ei la nivelul urmator. Prima drona agricola din judetul Botosani a fost achizitionata de un tanar din Guranda, Franco Popinciuc, după care un alt tanar din comuna Nicseni, Bogdan Jijie, a fost al doilea femier care si-a facut curaj si a investit in aceasta tehnologie moderna.
”Am achiziționat drona toamna trecută, iar in primăvara acestui an am pus-o in functiune! Trebuia sa achiziționez oricum un utilaj pentru a efectua lucrarea de erbicidat, doar ca m-am gândit ca economisesc și bani și timp. Trebuia sa folosesc doua tractoare la lucrarea convențională de erbicidat: unu cu utilajul și altul cu cisterna de apa! Seceta își spune cuvântul și pentru ca am ales drona pentru aceasta lucrare, economisesc și apa. Folosesc între 8 și 12 litri la hectar in loc de 200 sau 250 de litri”, ne-a declarat Bogdan Jijie.
Multe avantaje
Pe langa drona agricola, Bogdan a mai achizitionat una cu care cartografiază parcelele. O foloseste in special la parcelele mari cu obstacole, copaci sau stâlpi de înaltă tensiune. Costurile pentru achizitia dronelor sunt mult mai mici decat daca ar fi cumparat un tractor de exemplu. In plus, se economiseste combustibil important, iar recolta nu este calcată de rotile tractoarelor.
”Dronele au costat in jur de 32.000 €. Pe lângă drona am achiziționat si un generator pe măsura ( capabil sa încarce bateria in 7-10 minute ) care m-a costat 6.000 €. Avantajele acestor drone sunt următoarele: in primul rând timpul pe care îl economisim, in al doilea rând faptul ca nu mai consumam motorina cu tractoarele, apoi că nu se calcă niciun centimetru de cultura, fie ea de cereale sau de plante prasitoare. In prima faza facem parcelele pe telecomanda dronei (dam puncte la capetele parcelei), efectuam setările dorite pentru lucrare ( lățimea între rute , cantitatea la hectar și înălțimea fata de plante ) , apoi pregătim apa cu soluția cu care urmează sa erbicidam, apoi încărcam drona cu soluția respectiva și începem erbicidatul. La suprafețe compacte drona poate face pana la 16 ha pe ora. Face cam 2.5 ha in 7-10 min!”, a precizat tanarul fermier, care a urmat cursurile de pilotaj pentru aeronave fara pilot.
Bogdan Jijie si Franco Popinciuc s-au gandit ca si alti fermieri si-ar dori astfel de drone, dar poate nu si le permit, astfel ca s-au asociat intr-o firma ”AGRO DRONE MOLDOVA” ce presteaza servicii in tot judetul Botosani.
0 Comentarii