TOP INTERVIU cu Fetele din Botoșani! Totul despre spectacolele din Statele Unite ale Americii: ”Experiență unică. Am plecat de acasă cu gândul de a profita de fiecare moment” – GALERIE FOTO

10 aprilie 2024 | Interviuri, TOP Stiri

În luna februarie a acestui an, două dintre Fetele din Botoșani au avut o experiență memorabilă și plină de împliniri în Statele Unite ale Americii, unde au participat la un amplu turneu pentru a aduce muzica tradițională românească în inimile și casele romanilor de peste ocean.

Dintre cele trei fete ale grupului, Lorena Dupu nu a putut merge peste ocean pentru că urma să devina mămică pentru a doua oară, lucru care s-a și întamplat, aceasta dând naștere unei fețite sănătoase și frumoase. Astfel, Iustina Irimia și Simona Mazăre au avut misiunea de a încânta românii din S.U.A.

Într-un interviu exclusiv pentru TOPBT.RO, Simona și Iustina au povestit despre această experiență unică și plină de emoții, dezvăluind momente speciale, întâmplări memorabile și lecții învățate în timpul turneului de o luna de zile.

De la întâlniri cu românii stabiliți în diverse colțuri ale Americii până la explorarea unor locuri emblematice precum New York, Chicago sau Marele Canion, artistele noastre au adus în bagajul lor o multitudine de amintiri și trăiri de neuitat.

De asemenea, în cadrul interviului, Simona și Iustina au discutat despre reacțiile românilor, adaptarea la ritmul intens al turneului și planurile viitoare în cariera muzicală.

Împreună cu Lorena Dupu, care se pregătește și ea să revină cu noi proiecte, Fetele din Botoșani își propun să ofere publicului noutăți muzicale și să continue să împărtășească bucuria și pasiunea pentru muzica populară românească.

– Cum a fost experiența voastră în turneul din SUA?

– Simona Mazăre: Pentru mine a fost o experiență extraordinară, care mi-a plăcut mult și mi-a împlinit niște visuri. A fost un fel de work and travel în cel mai frumos mod posibil, pentru care sunt recunoscătoare!

– Iustina Irimia: Am avut parte de o experiență minunată, unică, visată din copilărie și trăită acum din plin! Mulțumim frumos familiei Garofaș și Irina Milici (foto sus), reprezentanții Grupului Bucovina Atlanta, pentru invitație și pentru modul în care au organizat turneul.

Prin intermediul lor am vizitat Statele Unite ale Americii, am cunoscut povești de viață extraordinare, am cântat românilor care îndrăgesc și ascultă încă muzica tradițională. Am avut parte cumva de un Work&Travel în care am lucrat ce ne-a plăcut – am cântat oamenilor – și am vizitat mai mult decât reușesc unii români deja stabiliți acolo. Așa că sentimentul meu e unul de recunoștință pentru acestă oportunitate pe care Dumnezeu mi-a dăruit-o.

– Ce momente sau întâmplări v-au marcat cel mai mult?

– Simona Mazăre: Este greu de spus fiindcă am avut parte de un turneu intens și toate evenimentele memorabile s-au derulat rapid, unul după altul, astfel încât nici nu reușeam să le asimilăm pe moment. Sentimente speciale am avut atunci când am ajuns în New York (un oraș aflat în topul listei mele cu locuri ale lumii pe care îmi doresc foarte mult să le vizitez), când am urcat în Empire State Building (etajul 102) din New York și în Willis Tower (etajul 103) din Chicago, când am zburat cu elicopterul deasupra Marelui Canyon, când ne-am plimbat cu barca prin jurul Miami-ului, când am ajuns la Oceanul Pacific în California și altele. De asemenea, marcante, emoționante și plăcute au fost întâlnirile cu românii de acolo, precum și câteva povești de viață pe care le-am aflat.

– Iustina Irimia: Emoția și bucuria oamenilor când ne întâlneau și starea dată de locurile pe care le-am vizitat. De exemplu, la prima familie la care am stat în West Virginia, Victoria și Viorel Pauliuc, ne-am simțit extraordinat, am jucat cateva jocuri, am cântat, am râs, a fost o atmosferă deosebită. Domnul Petrică Porfireanu din Cleveland ne-a făcut și o ședință foto profesionistă. La familia Șutac Vasile și Voichița din Detroit am mâncat cea mai bună supă de găluște și am urmărit Super-Bowl-ul.

Apoi, la familia Ghenadie și Svetlana Samoil din Arizona am fost întâmpinați cu o ospitalitate deosebită, doamna Svetlana fiind sufletul casei, dar și al petrecerii. Iarăși, m-a impresionat mult întâlnirea cu doamna Daniela Tivda Achiței, din Flămânziul meu natal, în Florida, care a gătit special paste cu fructe de mare, pentru că a auzit într-un vlog că sunt preferatele mele. Sunt lucruri mici, dar care, iată, contează atât de mult. Mulțumim frumos tuturor românilor care ne-au găzduit pe timpul turneului!

– Ce reacții ați primit din partea publicului român, în timpul concertelor voastre? Au fost și americani prezenți?

– Simona Mazăre: Românii noștri ne-au primit cu căldura și ospitalitatea specifică nouă ca neam. Pe mulți i-am simțit realmente emoționați de întâlnirea cu noi și foarte încântați de momentele noastre artistice. Ne-au admirat costumele, au fredonat alături de noi cântecele pe care le-au recunoscut, au dansat cu bucurie pe ritmurile programelor noastre, ne-au felicitat, ne-au solicitat fotografii și ne-au transmis că ne mai așteaptă la ei. În câteva locuri au fost prezenți și americani, rude ori prieteni de-ai românilor stabiliți acolo.

– Iustina Irimia: Cum muzica exprimă o paletă largă de sentimente, așa și reacțiile celor care ne-au ascultat au fost de la emoție pură cu lacrimi în ochi, în momentul în care cântam despre acasă, părinți și România, la chiote de bucurie în ringul de dans. Da, au fost și americani prezenți, prieteni sau rude de-ale românilor din State și ne bucuram de fiecare dată când îndrăzneau să iasă la joc și se prindeau în horă alături de ceilalți.

– Ce ați învățat din această experiență și cum credeți că vă va influența în viitorul vostru artistic?

– Simona Mazăre: În primul rând am învățat că este foarte important să rezonezi cu oamenii alături care trăiești o astfel de experiență, că trebuie să fii cât se poate de punctual, tolerant și adaptabil la diverse situații. Totodată am învățat și mai bine cum să faci dintr-un spectacol o adevărată petrecere și/sau dintr-o petrecere un adevărat spectacol. Spun asta pentru că nu a fost chiar ușor să ne susținem evenimentele în America, acolo unde întâlnești români din diverse colțuri ale țării, fiecare cu preferințele lor, unii fiind mai mult sau mai puțin conectați cu muzica tradițională pe care noi le-am propus-o. A fost ca o provocare din punctul acesta de vedere, dar ne-am descurcat cu brio peste tot. Nu știu cum ne vor influența viitorul aceste învățături la modul general, dar cred că ne vor prinde bine pentru următorul/următoarele turnee.😁

– Iustina Irimia: Pentru un artist de muzică populară din România, să cânți în America sau în Europa, este o provocare, întrucât ești nevoit să ieși cumva din zona de confort în care cânți doar muzică din zona folclorică pe care o reprezinți. În diaspora, e necesar să îți adaptezi repertoriul tuturor zonelor folclorice ale țării. Nu știu în ce măsură îmi va influența viitorul, dar sigur, ca toate celelalte, a fost o experiență, cu provocări, satisfacții și lecții învățate.

– Cum ați reușit să vă adaptați la cerințele și la ritmul unui turneu atât de intens? Pe langă partea artistică, am văzut că ați și vizitat multe locuri, fiind probabil foarte obositor.

– Simona Mazăre: Am intuit oarecum ce ne așteaptă acolo și am fost pregătită psihic de acestă intensitate. Am plecat de acasă setați să profităm de fiecare moment petrecut peste ocean și să vizităm cât se poate de mult. Nu a fost ușor să ținem pasul unui astfel de ritm și să facem față oboselii care se aduna de la zi la zi, însă ne-a ajutat obișnuința pe care o avem cu un astfel de mod de viață, dar și entuziasmul de a fi acolo, de a vedea atâtea locuri inedite și de a cunoaște, cumva, o altă lume.

– Iustina Irimia: Sunt o persoană cu un grad destul de mare de anduranță, așa că mă adaptez ușor fiecărei provocări, mai ales când știu care sunt lucrurile de care beneficiez dacă fac un anumit efort, astfel că e ușor să călătorești cu mine, deși e mai complicat de ținut pasul cu mine…😁.

Am avut șansa să facem o echipă tare bună cu colega noastră din Maramureș, Maria Luiza Mih (foto sus), astfel că și muzical, dar și colegial am împărțit lucrurile și am împărtășit o experiență de viață grozavă. A fost destul de obositor, întrucât într-o lună de zile am străbătut 14 state americane – iar distanțele sunt foarte mari, dar a meritat din plin tot efortul, pentru că ne-am ales cu amintiri pe viață.

– Dintre locurile vizitate de voi in Statele Unite, care au fost cele v-au impresionat cel mai mult?

– Simona Mazăre: Primesc frecvent întrebarea aceasta de când am ajuns din America și încă nu am un răspuns concret. Mi-e greu să aleg pentru că fiecare loc vizitat a avut ceva aparte și comparația nu mă ajută. Cumva, varietatea pe care o are SUA din toate punctele de vedere, mi-a plăcut și m-a impresionat.

În traseul nostru, fiecare oraș sau stat venea cu ceva diferit; cu un alt aer, alt vibe, alt tip de relief, de climă sau de arhitectură. Totuși, în mod deosebit m-a impresionat New York, Chicago, Las Vegas, Miami și relieful din Arizona.

– Iustina Irimia: Mie mi-a plăcut mult America, mai ales din punct de vedere arhitectural, estetic. Totul era atât de bine gândit și îngrijt, încât la întoarcerea în țară, am avut același sentiment pe care îl am când mă întorc din vestul Europei…că ne-am putea strădui și noi, românii, mai mult ca orașele și localitățile în care trăim să arate mult mai bine și mai armonios. Dar pentru asta, e nevoie ca și la noi, precum în Europa de Vest sau America, regulile și legile să fie respectate de toată lumea în mod egal.

Dacă aș avea cum, aș dărui fiecărui român o vacanță în Europa de Vest sau în Statele Unite ale Americii, că poate așa nu se va mai construi haotic la noi în țară. Revenind, dintre orașele cu zgârâie-nori mi-a plăcut mult Chicago, fiind mult mai îngrijit și mai curat decât New York-ul. Apoi, Las Vegas are o energie aparte, ca o stare de vacanță permanentă. De asemenea, Miami mi-a dat o stare de exuberanță, de tinerețe, de veselie.

În schimb, zonele caselor unde locuiau românii și unde am fost și noi cazați, erau foarte liniștite și plăcute. Cred că cel mai mult mi-a plăcut în West Virginia, într-un cartier de case precum vedeam în filmele americane în adolescență – case cu pădure în spate, cu spații mari între case, fără garduri între proprietăți, locuri în care toate casele respectacu o cromatică și anumite materiale recomandate de autoritatea locală, simpaticele autobuze galbene care duceau copii la școală și înapoi acasă, multă natură și mult frumos, care îți oferă o stare de bine.

– Puteți împărtăși un moment memorabil din culisele turneului, care să vă fi rămas în minte?

– Simona Mazăre: Un moment drăguț și memorabil a fost la finalul șederii noastre acolo, după ultimul spectacol, când ne-am adunat cu toții într-o cameră și am ciocnit un pahar de șampanie în cinstea unui turneu reușit. Ne-am mulțumit unii altora, ne-am îmbrățișat și ne-am cerut scuze pentru eventualele greșeli sau supărări pe care le-am făcut fiecare. Practic a fost un ultim moment de bucurie comună în urma unei experiențe frumoase trăite împreună timp de o lună de zile.

– Iustina Irimia: Un moment memorabil a fost cel în care am zburat prima dată în viață cu elicopterul, din Las Vegas înspre Marele Canion, la apusul soarelui. A fost o experiență superbă, în care tot ce simți e doar recunoștință față de Dumnezeu că a rânduit să trăiești un astfel de moment. Și tot asemănător ca stare a fost și plimbarea cu iahtul din Miami. Vremea plăcută, frumusețea arhitecturală a orașului și a caselor văzute, conștientizarea de a fi prezent într-un astfel de moment e copleșitoare.

– Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ați întâlnit în timpul acestui turneu și cum l-ați depășit?

– Simona Mazăre: Nu pot zice că am întâmpinat obstacole. Un pic mai dificil a fost în momentele în care s-a acumulat oboseala, iar noi trebuia să ne păstrăm ritmul impus de turneu. O dificultate a fost și faptul că mereu eram încărcați de bagaje😁.

– Iustina Irimia: Categoric, cel mai complicat a fost cu oboseala datorată nesomnului din weekenduri, atunci când aveam de cântat, dar și din timpul săptămânii, când, în loc să ne odihnim, am preferat să tragem și mai mult de noi, pentru a putea vizita cât mai mult. Dar, la final, satisfacția că am putut trăi atâtea momente frumoase și vizita atâtea locuri grozave, a fost mai mare. Oricum, foarte odihniți nu eram și nici nu suntem nici în țară, așa că a meritat efortul.

– Care sunt planurile voastre viitoare în ceea ce privește cariera muzicală și colaborările artistice?

– Simona Mazăre: La nivel de grup ne dorim și ne pregătim să lansăm noi producții muzicale, apoi ne așteaptă un sezon care se anunță a fi din ce în ce mai încărcat. Sperăm să ne sincronizăm și să onorăm cât mai multe dintre invitațiile primite. Faptul că fiecare dintre noi avem servicii și programe diferite, ne dă din ce în ce multe bătăi de cap în privința activității noastre de gup, însă dorința de a ne păstra împreună și de a continua această frumoasă poveste numită Fetele din Botoșani, ne determină să facem sacrificii și să fim cât se poate de active.

Pe plan individual, iată îmi lansez primul album, care este unul de pricesne, o realizare de suflet și mult dorită. De asemenea, am înregistrat în ultimul timp cântece noi care urmează să fie lansate pe parcursul anului și poate încununate într-un material discografic. În principiu, avem în vedere să aducem noutăți muzicale spre bucuria tuturor celor care ne urmăresc, îndrăgesc și susțin în ceea ce facem!

– Iustina Irimia: La întoarcere în țară, toată lumea ne-a luat de odihnite și am reintrat repede în vortexul vieții noastre din Botoșani. Am avut spectacole și evenimente, însă acum, odată cu intrarea în Postul Mare, avem o perioadă de respiro, în care tot nu stăm degeaba, ci pregătim noutăți muzicale pentru cei care îndrăgesc activitatea de grup a Fetelor din Botoșani.

Pe plan individual, mereu am idei, însă îmi doresc ca timpul să fie în avantajul și nu în dezavantajul meu în acest an – deși îmi propusesem să fiu mai relaxată în 2024, întrucât în 2023 am organizat primul meu spectacol și am lansat un album de colinde – totuși, sunt prea „infectată cu microbul” muzicii populare ca să am pauze prea mari… Oricum, anul acesta le dau prioritate colegelor mele să vină cu noutăți în fața publicului!

– Lorena Dupu: Ne dorim tare mult ca anul 2024 să fie mai productiv. Ne propunem să venim în fața publicului care ne îndrăgește cu un nou colaj și bineînțeles și cu noi melodii pe care deja le avem în lucru.

Pregătesc și individual un nou proiect pe care intenționez să îl lansez cât de curând, cu măsura în care timpul, în noua postura de mamă a doi copii, îmi va permite. Rămâneți aproape de noi, prin intermediul rețelelor de socializare, unde încercăm să fim active, anunțându-vă noile noastre evenimente și proiecte.

GALERIE FOTO DIN STATELE UNITE ALE AMERICII:

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

1 Comentariu

  1. Iustina Irimia

    ❤️🤗 Mulțumim frumos!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: