Elena Amorțitu, cel mai nou TEZAUR UMAN VIU al județului Botoșani: ”Suntem foarte fericiți pentru aceste recunoașteri onorifice”
14 noiembrie 2024 | Local
Botoșăneanca Elena Amorțitu, o păstrătoare a tradițiilor din comuna Corni, a fost declarată cel de-al cincilea Tezaur Uman Viu al județului Botoșani, o onoare acordată de Ministerul Culturii pentru meșteșugul prelucrării fibrelor și firelor textile – in, cânepă, bumbac, lână și păr, în urma unui dosar depus de Daliana Bejan.
Această distincție confirmă dedicarea și măiestria sa în arta țesutului, un meșteșug transmis din generație în generație în familia sa.
De-a lungul anilor, tanti Elena, cum o cunosc localnicii, a dus mai departe tradiția învățată de la mama sa, Elena Luchian, care, la rândul său, a deprins arta țesutului de la propria mamă. Această continuitate în prelucrarea textilelor nu doar că a contribuit la păstrarea identității culturale locale, dar a fost și o preocupare esențială a femeilor din zonă, un mod prin care interioarele caselor căpătau culoare și frumusețe prin țesăturile decorative.
Ajunsă la venerabila vârstă de 79 de ani, Elena Amorțitu își așază stativele în șura casei și, cu aceeași dăruire, continuă să lucreze la ele, țesând cu migală și pasiune. Meșteșugul țesutului rămâne astfel viu, iar comunitatea o apreciază pentru munca sa neobosită și dragostea pentru tradiții.
Iustina Irimia-Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, și-a exprimat entuziasmul pentru acordarea acestui titlu onorific și a menționat speranța implementării rapide a legislației care să asigure indemnizații pentru Tezaurele Umane Vii.
„Suntem foarte fericiți pentru aceste recunoașteri onorifice ale Ministerului Culturii. Așteptăm și intrarea în vigoare a legislației legate de indemnizația promisă Tezaurelor Umane Vii”, a declarat Iustina Irimia.
Distribuie pe rețelele sociale:
Nu rata interviurile topBT:
0 Comentarii