Miercuri seara, Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani a găzduit ”Gala Excelentei Culturii Tradiționale Botoșănene”, un spectacol de înaltă ținută, organizat în cadrul renumitei emisiuni Tezaur Folcloric, care va fi difuzată pe TVR 1.
Acest eveniment marchează revenirea emisiunii la Botoșani după o absență de 18 ani, datorită implicării artistei noastre dragi, Iustina Irimia-Cenușă.
Emisiunea a fost creată în 1982 de Marioara Murărescu și de-a lungul anilor a devenit un simbol al conservării folclorului românesc autentic, promovând tradițiile și valorile spirituale din toate regiunile țării.
După decesul Marioarei Murărescu, emisiunea a continuat să fie o rampă de lansare pentru tinerii talentați, precum și un loc de recunoaștere pentru marile valori ale culturii românești.
„Ce bucurie și ce binecuvântare să fim cu toții împreună într-o seară magică. Într-o seară în care vorbim din nou despre cultură, despre tradiție, despre meșteri populari, despre Tezaure Umane Vii. Trei dintre instituțiile aflate în subordinea Consiliului Județean Botoșani au în obiectul de activitate tradiția și vorbesc despre ce înseamnă sufletul pur al românului, al botoșăneanului.
Este un eveniment unic, creat de o doamnă dragă sufletului meu și despre care vorbesc cu multă mândrie și cu multă plăcere oriunde m-aș afla. Acest eveniment i se datorează doamnei manager Iustina Irimia. Iată că emisiunea Tezaur Folcloric revine la Botoșani după 18 ani și vă mulțumim din suflet că ați acceptat invitația noastră. Sperăm să mai reveniți la Botoșani.”, a declarat presedintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici, vizibil emoționată.
Poate mai emoționată și cu ochii umezi, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Iustina Irimia-Cenușă, a subliniat importanța culturii botoșănene în țară.
„Dragi botoșăneni, stimați invitați, drag public telespectator, bine ați venit la Botoșani. Vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, o instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, și care, alături de partenerii acestei Gale a Excelenței Culturii Tradiționale Botoșănene, o să vă arate bijuteriile, tezaurul pe care Botoșaniul încă îl are.
Dacă veți fi atenți, în acest ținut al Țării de Sus, în amurg, încă se văd culorile lui Luchian, în foșnetul frunzelor și în adierea vântului încă se aud ecourile lui Enescu, în trăirile oamenilor încă se simt cuvintele lui Eminescu. Acest ținut are vibrații ale spiritualității și culturii care ne-au fost atât de bine impregnate de-a lungul secolelor. Este în sarcina noastră, a botoșănenilor, să ducem mai departe aceste valori ale culturii și spiritualității românești, de aici, din nord de țară.”, a declarat Iustina Irimia-Cenușă.
Seara a debutat cu un spectacol oferit de tinerii talentați din județul Botoșani, acompaniați de Orchestra Mugurelul Dorohoi, sub conducerea maestrului Marcel Dupu, cel care de 40 de ani șlefuiește tineri în lumea muzicii populare românești. Dansatorii Ansamblului Margineanca, coordonat de Valentin Rău, au încântat publicul, iar printre soliștii serii s-au numărat: Ioana Cuțic, Anastasia Ailoaie, Ella Pădureț, Mariuca Aostachioaie, Mihail Petrescu (vioară).
Publicul a fost încântat și de interpretările oferite de două grupuri vocale ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, coordonate de Mariana Ichim-Hodan:
-
Grupul Vocal ”Bob de rouă”, format din: Iustina Lipovanu, Gabriela Simionesei, Gabriela Dumitriu, Andreea Tîrnaucă, Amalia Știrbu, Daria Leancă
-
Grupul Vocal ”Datina”, format din: Denisa Măntăluță, Anda Hârjoi, Andreea Macuc, Antonia Gavril, Cosmina Lupu, Alessia Maxim, Delia Ciubotariu, Marina Iftodi si Sofia Grigore
Un moment deosebit a fost oferit de tinerii soliști ce au fost remarcați în emisiunile ”Românii au talent” și ”Vedeta populară”: Denisia Sănduleac, Elisabeta Șeremet, Codruț Știrbu și Teodor Gireadă
Aceștia sunt patru din cei cinci membri ai Grupului ”Tinerii din Țara de Sus”, care se pregătesc să lanseze prima lor piesă.
Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost cel în care pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoșani au urcat reprezentanți ai comunei Vorona. Fanfara Codrii Voronei, alături de Ansamblul de tineri dansatori Codrulețul, Ansamblul de dansuri pentru seniori Codrulețul și Ansamblul de dansuri Floare Albastră, au umplut scena de bucurie, prezentând trei generații de dansatori care au transmis publicului emoția și energia dansurilor tradiționale.
După premierea meșterilor populari și a celor patru personalitați desemnate ”Tezaure Umane Vii”, partea a doua a spectacolului a adus pe scenă Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, sub bagheta dirijorului Ion Oloieru, iar scena a vibrat sub pașii dansatorilor de la Ansamblul ”Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” și vocea interpreților consacrați precum: Alina Spătaru, Celina Gherghelaș, Mariana Ichim Hodan, Ionuț Scripcariu (trompetă), Loredana Călin, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Alexandru Todirel Marin (clarinet), Brândușa Covalciuc-Ciobanu, Elena Mândrescu, Cornelia Ciobanu, Oleg Sacaliuc (vioară), Dan Doboș și Fetele din Botoșani.
Spectacolul a fost o adevărată sărbătoare a culturii botoșănene, care a reunit în aceeași seară tradiții, dansuri, muzică și emoții, reamintindu-ne de valorile autentice ale acestui colț de țară.
Articol și foto: Ionuț Tăbultoc
0 Comentarii