Festivalului-Concurs ”Satule, mândră grădină” 2024 și-a desemnat laureații. Elise Stan, despre câștigătorul TROFEULUI: ”Numele lui va fi categoric înscris în istoria de mâine a cântecului tradițional de astăzi” – FOTO, VIDEO

22 mai 2024 | Muzica

Marți seară, centrul orașului Bucecea din județul Botoșani a fost gazda Galei Laureaților în cadrul Festivalului-Concurs „Satule, mândră grădină”, ajuns la ediția cu numărul 43. Evenimentul a reunit 50 de tineri talentați, acompaniați de îndrăgita Orchestră Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă.

A fost un concurs dificil atât pentru concurenți, cât și pentru membrii juriului. Unii au plecat acasă cu lacrimi de tristețe, alții cu lacrimi de bucurie.

Au fost 50 de concurenți care au cântat acompaniați de îndrăgita Orchestră Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, la fel ca și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, unul dintre organizatorii acestui festival, alături de Primăria și Consiliul Local al orașului Bucecea.

De altfel, pe scena amplasată în fața Centrului Cultural din Bucecea au urcat primarul Angel Gheorghiu, dar și președintele CJ Botoșani, Doina Elena Federovici.

„Cele două instituții din subordinea Consiliului Județean Botoșani sunt conduse cu mână forte de doi oameni minunați, cu har. Bunul Dumnezeu le-a pus la fiecare în parte ceva mai mult decât nouă, ceea ce duc cu vocea lor și ne intră la inimă de fiecare dată. Cultura și tradiția în județul Botoșani sunt la cel mai înalt nivel”, a precizat Doina Elena Federovici.

După ce s-au acordat premiile pe fiecare categorie, la final a fost anunțat și marele câștigător al TROFEULUI Festivalului-Concurs „Satule, mândră grădină” 2024, iar acesta a ajuns în comuna Vorona, la tânărul interpret Codruț Victor Știrbu, un tânăr foarte talentat despre care TOPBT.ro a mai scris în ultima perioadă.

Trofeul i-a fost înmânat de doamna Elise Stan, etnomuzicolog și realizator de emisiuni folclorice.

„Pot să vă spun că a reprezentat cu cinste Botoșaniul și în cadrul emisiunii-concurs Vedeta Populară, a Televiziunii Române, care s-a difuzat pe TVR 1, producător și prezentator – Iuliana Tudor. Codruț a fost prezent în câteva emisiuni ale Televiziunii Române și sunt sigură că numele lui va fi categoric înscris în istoria de mâine a cântecului tradițional de astăzi. Felicitări Codruț”, a precizat Elise Stan.

La rândul său, Codruț Știrbu, care recent s-a întors de la București, de la „Potcoava de aur”, a mulțumit juriului, celor prezenți, dar în mod special solistei de muzică populară Alina Huțu, care i-a fost profesor, dar și maestrului Ioan Cobâlă.

„Vreau să mulțumesc juriului pentru premiul acordat! Vă mulțumesc dumneavoastră, pentru că ați fost în număr mare ieri la concursul Satule, mândră grădină.

Aici pe această scenă am urcat timp de patru ediții și bineînțeles, ca orice concurent mi-am dorit să câștig acest trofeu, dar prima oară am fost îndrumat de doamna mea profesor Alina Huțu. Vreau să o invit aici pe scenă și să o aplaudați. Faptul că eu mă aflu pe această scenă se datorează dumneaei.

Și aș mai vrea să mai invit pe cineva pe scenă, dar din păcate nu este posibil. Aș vrea să-l invit pe maestrul Ioan Cobâlă, pentru că dumnealui m-a dus aici pe această scenă, mi-a oferit repertoriul și vreau să-i mulțumesc”, a spus Codruț Știrbu.

În cadrul Galei Laureaților au încântat publicul îndrăgitele interprete de muzică populară Angelica Flutur, Cornelia Ciobanu și Iustina Irimia.

În încheiere, au urcat pe scenă Grupul Vocal „Ștefan Vodă” din Republica Moldova.

**Categoria soliști vocali 10-13 ani:**
– Premiul I: Ailoaie Anastasia – Vorona, Botoșani
– Premiul II: Isticioaia Matei – Pașcani, Iași
– Premiul III: Știrbu Amalia Rebeca – Vorona, Botoșani
– Mențiune: Olariu Anya-Maria – Răuseni, Botoșani
– Premiu special: Boampă Maria – Iași
– Premiu special: Aicoboaie Ana-Maria – Vorona, Botoșani

**Categoria soliști instrumentiști 10-14 ani:**
– Premiul I: Mătrescu Eduard-Gabriel – saxofon – Copălău, Botoșani
– Premiul II: Popescu Nectarie – acordeon – Bucecea, Botoșani
– Premiul III: Borcoi Iustin Constantin – vioară – Botoșani
– Mențiune: Știrbu Amalia Rebeca – vioară – Vorona, Botoșani
– Premiu special: Sârbu Cristian Ionuț – saxofon – Pomârla, Botoșani

**Categoria soliști vocali 14-18 ani:**
– Premiul I: Filip Ioana – Suceava
– Premiul II: Horeangă Andreea-Daniela – Piatra Neamț
– Premiul III: Avasîcii Sara Ștefana – Pașcani, Iași
– Mențiune: Hîrjoi Anda – Botoșani

**Categoria soliști instrumentiști peste 15 ani:**
– Premiul I: Badurla Răzvan Laurențiu – vioară – Focșani, Vrancea
– Premiul II: Coțovanu Denis Marian – trompetă – Șendriceni, Botoșani
– Premiul III: Pîntiuc Ionuț Nicolae – trompetă – Humoreni, Suceava
– Mențiune: Maxim Mario-Andrei – trompetă – Gorbănești, Botoșani
– Premiu special: Fierbințeanu Matei – acordeon – Săveni, Botoșani

**Categoria Soliști Vocali 19-30 ani:**
– Premiul I: Condrea Alexandra Vasilica – Vaslui
– Premiul II: Bertea Delia Valentina – Vulturești, Suceava
– Premiul III: Răstoacă Alexandra Nicoleta – Suceava
– Mențiune: Furnică Dandea Maria – Botoșani
– Premiu special: Iriciuc Cosmin – Unțeni, Botoșani

TopBT.ro felicită toți participanții și susține tinerele talente care duc mai departe tradițiile și folclorul românesc.

Vă prezentăm mai jos o GALERIE FOTO:

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: