Un spectacol grandios a avut loc sâmbătă seara pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani, unde muzica a fost regina serii la concertul aniversar intitulat „Faină-i viața”.
Evenimentul a marcat cei 25 de ani de activitate artistică ai îndrăgitului interpret de muzică populară Dan Doboș, iar timp de patru ore, publicul botoșănean a fost purtat într-o lume a melodiilor autentice, interpretate de mari artiști ai României.
Concertul a fost structurat în trei părți, fiecare plină de momente speciale și emoționante. În deschidere, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă a acompaniat artiști consacrați precum Cornelia Ciobanu, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Sorin Filip, Olguța Berbec și Remus Novac.
Dan Doboș, într-un discurs plin de emoție, a mulțumit publicului și celor dragi, evocându-și rădăcinile și exprimându-și recunoștința față de cei care i-au fost alături de-a lungul carierei:
„Departe de locurile natale, de satul meu drag, cântecul mi-a fost mereu un refugiu, o flacără care m-a călăuzit și mi-a amintit mereu de rădăcinile mele. Mă uit în jur și văd atâtea chipuri dragi și simt că fiecare dintre voi faceți parte din povestea mea.
Îmi ridic ochii la cer și mă înclin în fața părinților mei, a mentorilor mei care m-au îndrumat, a colegilor de scenă care mi-au fost alături și mai ales în fața voastră, a publicului meu drag. Voi mi-ați dat puterea de a merge mai departe, voi sunteți sufletul cântecului meu și de aceea vă mulțumesc pentru acești 25 de ani de cântec, de zâmbete și de bucurie, dar mai ales de aplauze. Fie ca inimile noastre să vibreze și de acum înainte.”
Interpretul de muzică populară Sorin Filip, director al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava și unul dintre invitații de marcă ai serii, a ținut să precizeze faptul că drumul său în muzică a început la Botoșani.
„Vreau să vă spun că în 1997 debutam pe această scenă, alături de această orchestră minunată, „Rapsozii Botoșanilor”. De fapt, drumul cântecului meu a pornit aici la Botoșani și aici am avut ocazia să-l cunosc pe Dan Doboș, cel care atunci făcea parte din cadrul acestui minunat colectiv, în calitate de interpret, iar astăzi manager al acestei prestigioase orchestre, mândria dumneavoastră, a botoșănenilor.
Am venit cu drag pentru a fi alături de Dan Doboș, care, peste ani, așa a călăuzit Dumnezeu, să-i fiu și naș. Nu este ușor să organizezi un așa spectacol, un maraton folcloric. Îl felicit și vă felicit pe dumneavoastră că ați fost alături de el”, a spus Sorin Filip.
Un moment inedit a fost oferit de Olguța Berbec și soțul său, Remus Novac, alături de fiica lor, Olga, care a urcat pe scenă și a dansat alături de părinți, în aplauzele călduroase ale publicului.
Cei doi au fost alături de Dan Doboș, după ce la începutul acestei lui au organizat un spectacol impresionant la Sala Palatului din București, intitulat „Am ales cu inima”, in care Olguța Berbec și soțul ei, Remus Novac, și-au cucerit fanii.
În cea de-a doua parte a spectacolului, interpreta Anișoara Puică a cucerit inimile spectatorilor, aducând o notă elegantă și deosebită serii.
Ea i-a transmis lui Dan Doboș cuvinte de apreciere: „Este sărbătoarea lui Dan Doboș și vreau să vă spun că ne cunoaștem de puțin timp, dar am senzația că ne cunoaștem de o viață. Vreau ca împreună cu dumneavoastră să-i urăm succes, Dumnezeu să-i dea melodii frumoase, care să ajungă la inimile dumneavoastră, iar familia să-l susțină necondiționat pe acest frumos drum al muzicii. Vreau să-i spun lui Dan să rămână omul, artistul pe care l-am întâlnit și l-am cunoscut”.
Dupa ce a cantat celebrele sale cantece, ”A doua tinerete”, ”Ochii mei” sau ”Cine te-a iubit”, Anisoara Puica a oferit publicului un duet cu Dan Dobos.
Cei doi au cantat piesa ”Daca mă iubești”, moment in care protagonistul serii a schimbat constumul popular cu un costum elegant.
Un alt moment emoționant al serii a fost dedicat soției sale, Liliana, și fiicei lor, Briana Maria.Cu o notă de sensibilitate, Dan Doboș a vorbit despre momentele grele prin care a trecut.
„Am avut în viață și momente grele. Cel mai greu a fost când i-am pierdut pe cei dragi, care astăzi se uită de acolo de sus și care m-au iubit foarte mult, așa cum și eu i-am iubit pe ei. Dumnezeu mi-a luat mama, sora, fratele, mi-a luat tata, dar când mi-a luat tata, într-o toamnă frumoasă am cunoscut jumătatea vieții mele, pe Liliana. Ea este mama mea, ea este iubita mea, ea este prietena mea, ea este alinarea mea. Îți mulțumesc, Liliana, pentru tot!”, a spus Dan Doboș.
Cea de-a treia parte a fost dominată de Orchestra Națională „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros (foto sus), care a încheiat spectacolul cu o explozie de emoție și ritmuri autentice.
Diana Sarbu, cea care pe 25 octombrie a organizat un spectacol anivesar pe scena Teatrului de Vara ”Radu Beligan” din Bacau, a venit la Botoșani cu doua piesa indragite de public.
Prima este cea care a facut-o celebra, ”Amintirea cerne”, dupa care a cântat melodia regretatei Lidia Bejenaru, ”Sapte sate spun ca te iubesc”.
Cunoscutul interpret Ion Paladi a urcat și el pe scenă, amintindu-și cu drag de legătura specială pe care o are cu Botoșaniul.
„Vreau să-l felicit pe colegul meu, pe prietenul meu Dan Doboș și vreau multe aplauze pentru acest concert absolut superb. De Botoșani mă leagă atât de multe, pentru că cele mai frumoase texte din repertoriul meu au fost scrise de regretata Mariana Honceriu, cetățean de onoare al acestui oraș. Primul meu concert în România a fost tot pe această scenă, la fel, la invitația doamnei Mariana Honceriu”, a mărturisit artistul.
Dupa ce Ion Paladi a cantat piesele sale cunoscute a urmat un duet cu Dan Dobos. Botoșăneanul a schimbat la un moment dat o strofa din acest cantec, fără ca artistul din Chișinău sa știe.
Steliana Sima, olteanca invitată special pentru prima oară la Botoșani, a adăugat un strop autenticitate acestui concert.
„Să dea Dumnezeu să ne cheme Dan și la concertul aniversar de 50 de ani. Și dacă tot m-a invitat și mă bucur că am putut să-i fiu alături, vreau să-l provoc și eu, pentru că am văzut că e foarte talentat. Vreau să-l port puțin prin zona mea de Romanați. Știu că-i place un cântec, „Șase pui de prepeliță”, și vreau să-l invit aici pe Dan Doboș”, a spus Steliana Sima, moment în care sărbătoritul serii a urcat pe scenă îmbrăcat într-un costum popular oltenesc.
Născută în județul Suceava, Laura Lavric a oferit un moment deosebit, rememorând legătura sa cu această scenă și Orchestra „Rapsozii Botoșanilor”. Aceasta a cantat alaturi de fiu ei, Victor Lavric, dar și alături de Dan Doboș.
„Mă leagă multe amintiri de această scenă, de publicul din Botoșani, pentru că m-am împlinit profesional în această zonă. Am găsit aici cântece extraordinare, precum ‘Sârba din Flămânzi’, care este ca un imn, și ‘Jocul ițelor’. Zona de folclor este minunată aici, la Botoșani. Totul este să cauți, iar eu le-am căutat și vi le-am adus dumneavoastră să vă puteți bucura de ele”, a spus artista.
Finalul a fost marcat de un moment memorabil, atunci când Briana Maria, fiica de doar trei anișori a lui Dan Doboș, a cântat din culise „Mulți ani trăiască”, ce a culminat cu urcarea tuturor artiștilor pe scenă și aplauzele neîncetate ale publicului.
Concertul „Faină-i viața” a fost ca un medicament pentru sufletele botoșănenilor ce iubesc atât de mult muzica populară de calitate.
Text, foto, video: Ionuț Tăbultoc
GALERIE FOTO:
0 Comentarii