„Tinerii din Țara de Sus”, un nou proiect muzical al unor tineri talentați din județul Botoșani. Urmează lansarea primului videoclip – VIDEO

18 septembrie 2024 | Stiri

În peisajul muzical din Botoșani se naște un nou proiect cu multe așteptări. Cinci tineri talentați și-au unit forțele pentru a lansa o piesă care îmbină dragostea lor pentru folclor și tradiții.

„Tinerii din Țara de Sus” este numele noului grup format din Elisabeta Șeremet, Codruț Știrbu, Teodora Grumeza, Teodor Gireadă și Denisia Sănduleac, tineri artiști cunoscuți publicului local pentru participările lor la spectacole și emisiuni precum „Vedeta populară” sau „Românii au talent”.

Aceștia au înregistrat deja primul lor cântec, „Suntem din Țara de Sus”, iar în curând urmează să filmeze și videoclipul.

Un proiect născut din prietenie și respect pentru tradiție

„Tinerii din Țara de Sus” nu este doar un grup de interpreți, ci o evidențiere a prieteniei și respectului pentru valorile tradiționale.

Ideea formării grupului a prins contur la un spectacol al Orchestrei Populare ”Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, atunci când Teodora Grumeza și Elisabeta Șeremet au visat la un proiect prin care generația lor să se apropie de publicul iubitor de folclor.

„Parcă gândurile mele au prins glas prin ea: „Ce zici? Nu ar fi frumos să facem un proiect prin care noua generație să ia contact cu publicul?” Când am auzit cuvintele acestea, mi-a tresărit inima de bucurie, deoarece aveam aceeași idee! Mai apoi am luat legătura cu colegii noștri și lucrurile s-au construit ușor, ușor.”, a povestit Elisabeta, descriind momentul în care au decis să pună bazele grupului.

În scurt timp, alături de colegii lor Codruț Știrbu, Teodor Gireadă și Denisia Sănduleac, s-au apucat de treabă, conturând cu drag acest proiect special.

Colaborare cu Mihai Pascar și Mihai Cotos

Un element important al piesei „Suntem din Țara de Sus” este contribuția unor nume consacrate din lumea muzicii populare.

Linia melodică și aranjamentul orchestral sunt semnate de dirijorul Mihai Cotos, o figură remarcabilă în acest domeniu, în timp ce versurile au fost scrise de Mihai Pascar, cel care compune de cațiva ani piese pentru artiștii români.

„Ne-am gândit ca melodia să fie scrisă și orchestrată de Mihai Cotos, fiind convinsi că aceasta va fi o alegere de succes. Stilul său aduce o nuanță satirică și adaugă o prospețime aparte piesei, ceea ce o face să rezoneze și mai bine cu energia noastră tânără!”, ne-a declarat Codruț Știrbu.

Amândoi au fost prezenți alături de grup în procesul creativ, oferindu-le sprijin și inspirație. Rezultatul este o melodie plină de viață, care aduce un omagiu tradițiilor și culturii din Țara de Sus, un loc încărcat de istorie și frumusețe.

Lansarea oficială și reacțiile publicului

Videoclipul piesei va fi lansat la începutul lunii octombrie 2024, iar tinerii artiști sunt plini de emoții și entuziasm în așteptarea acestui moment.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu sprijinul echipei tehnice, sperăm să aducem proiectul cât mai repede la lumină”, a spus Teodora Grumeza.

Prima strofa a piesei a fost publicata pe Facebook de Elisabeta Șeremet și Codruț Știrbu, reușind să atragă peste 50.000 de vizualizări. Deși recunosc că au primit deja atât reacții pozitive, cât și critici, sunt convinși că mesajul lor va ajunge la inimile iubitorilor de muzică populară.

Un mesaj de unitate și recunoștință

Inspirată de revista „Țara de Sus”, dedicată conservării culturii tradiționale din județ, Teodora Grumeza a explicat că proiectul este un tribut adus tuturor celor care le-au ghidat pașii în cariera muzicală.

”Deși la o primă vedere mesajul proiectului nostru poate fi văzut ca cel al Fetelor din Botoșani, pe care le apreciem și le iubim și de la care avem enorm de învățat din orice punct de vedere, proiectul nostru are un alt punct de pornire. Mi-a încolțit ideea atunci când s-a lansat Numărul 1-2 (69-70) – 2023 al revistei Țara de Sus, revistă de conservare și promovare a culturii tradiționale a județului Botoșani, realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, număr în care toți cinci am acordat câte un interviu.

Ulterior, la un spectacol, am discutat cu Elisabeta despre această idee și am căzut de comun acord că aceasta este formula perfectă pentru un proiect prin care să mulțumim celor care s-au îngrijit de evoluția noastră, de educația în domeniul tradiției și să confirmăm faptul că deși am fost adversari în competiții de muzică populară și folclor, am fost întotdeauna uniți de dragostea și respectul față de frumosul lăsat moștenire de strămoșii noștri.

Ținem unii la ceilalți, “am mâncat din aceeași farfurie”, am fost alături unii de ceilalți atât în momente de cumpănă cât și de bucurie, ne-am încurajat reciproc, și simțim că acum, când vom pleca în diverse zone ale țării pentru a urma cursuri de formare profesională, este momentul să lăsăm o amprentă a ceea ce am fost noi ca echipă în toți acești ani de colegialitate și prietenie”, a precizat Teodora Grumeza.

Acest cântec, așadar, nu este doar o simplă lansare muzicală, ci un simbol al prieteniei și al recunoștinței pentru tot ceea ce au învățat de-a lungul anilor. Publicul botoșănean are acum ocazia să descopere o nouă generație plină de pasiune.

 

 

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: