Trofeul Festivalului-Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”, Secțiunea Tarafuri, a ajuns în județul Suceava – FOTO, VIDEO

4 august 2024 | Muzica

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, sub egida Consiliului Județean Botoșani, a organizat și în acest an Festivalul-Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”. Evenimentul, ce are ca scop promovarea muzicii tradiționale românești, a adus pe scenă formații autentice din diverse zone ale Moldovei.

Sâmbătă, 3 august, a avut loc secțiunea TARAFURI, ajunsă la cea de-a VI-a ediție, iar Trofeul Festivalului a fost câștigat de Taraful „Straja” din comuna Straja, județul Suceava.

În deschiderea evenimentului, Călin Constantin Brăteanu și Taraful „Obcina” din Suceava au încântat publicul cu un moment special, oferind o experiență muzicală autentică.

„Este o onoare pentru mine să fiu aici, în orașul culturii din Țara de Sus a Moldovei. Este o bucurie de a mă reîntâlni cu oameni dragi și mai cu seamă este o bucurie de a avea aproape conducătorii instituțiilor care respectă și promovează cultura populară”, a declarat Călin Constantin Brăteanu.

Juriul acestui an a fost format din Călin Constantin Brăteanu, președintele juriului, Vasile Pohoață și Ion Oloieru. Aceștia au avut dificila sarcină de a evalua și alege cele mai bune performanțe muzicale dintre participanți.

„Le mulțumesc mult membrilor juriului pentru că și-au făcut timp pentru a fi prezenți la această ediție a Festivalului-Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”. Felicit fiecare taraf în parte. Vă mulțumesc că ați ales să veniți la Botoșani”, a precizat Iustina Irimia-Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Astăzi, festivalul continuă pe Pietonalul Unirii cu secțiunea FANFARE, începând cu ora 16:00. Participanții vor aduce în fața publicului repertorii autentice, specifice zonelor din care provin, contribuind astfel la promovarea și conservarea tradițiilor muzicale moldovenești.

Premiile Festivalului – Secțiunea TARAFURI

  • Trofeul Festivalului: Taraful „Straja” din comuna Straja, județul Suceava

  • Premiul I: Taraful „Rădăcini” din județul Iași și Taraful ”Obcina Stănișoarei” din județul Suceava

  • Premiul II: Taraful „Dor” Seniori din comuna Moara, județul Suceava

  • Premiul III: Taraful „Dor” Juniori din comuna Moara, județul Suceava

  • Premiul Special al Juriului: Taraful „Floricica de pe Prut” din comuna Vetrișoaia, județul Vaslui

  • Mențiune: Taraful „Hora Petrenilor” din satul Petreni, raionul Drochia, Republica Moldova, înființat în 1986

Festivalul-Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu” este un eveniment deosebit ce merită urmărit, oferind cetățenilor din Botoșani și nu numai ocazia de a redescoperi și aprecia bogăția culturală a Moldovei.


Despre Constantin Lupu

Constantin Lupu (1951-2013) a fost cercetătorul-artist al cărui nume este sinonim cu folclorul botoșănean. La doar câțiva ani după înființarea „Casei Creației Populare” (1968), tânărul absolvent de conservator a fost încadrat aici, în funcția de „instructor-metodist cu probleme de muzică”. Alegerea destinului a fost definitivă, astfel că timp de 38 de ani a activat în același loc, consecvent și de neoprit. Pasiunea l-a făcut să se perinde prin dantela de sate și cătune ale botoșanilor, pentru recompunerea mitică a zestrei extra-istorice de cântece, jocuri și doine românești.

În anul 1975, Constantin Lupu a obținut licența în muzică și, la solicitarea Comitetului Județean de Cultură Botoșani, a fost angajat la Centrul Județean de Îndrumare a Creației Populare. A urmat treptele unei cariere muzicale de excepție, fiind referent muzical, apoi dirijor și, mai târziu, director în aceeași instituție.

De-a lungul anilor, taraful Datina, condus de el, a avut o intensă și fructuoasă activitate, participând la numeroase festivaluri și concursuri folclorice, atât în țară, cât și în străinătate, unde a câștigat importante premii și distincții. Turneele artistice au dus muzica populară botoșăneană în țări precum Rusia, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Germania, Spania, Franța, Algeria, Maroc, Iordania, Iugoslavia, Finlanda, Danemarca și S.U.A.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: