START al Cupei Africii pe Națiuni: Prima mare competiție din 2024 pune la bătaie premii de peste 10 milioane $

13 ianuarie 2024 | Sport

Michael ”Mișu” Ngadeu, fostul jucator al FC Botosani, a castigat Cupa Africii cu nationala Camerunului

Cupa Africii pe Națiuni 2024, turneul final al Continentului Negru ajuns la ediția cu numărul 34, trebuia să se joace în vară, dar condițiile severe din sezonul tropical în Coasta de Fildeș l-au amânat cu șase luni. Cinci echipe se luptă pentru trofeu: Maroc, Coasta de Fildeș, Senegal, Nigeria și Egipt.

După 40 de ani, competiția ce adună la start cele mai bune echipe ale Africii revine în Coasta de Fildeș. Va fi cea de-a treia ediție în formatul extins, cu 24 de participante, la care s-a trecut în 2019. Laureată în 2015 cu titlul continental,

Coasta de Fildeș vrea să profite de statutul de gazdă a turneului final CAN 2024, pe care l-a mai câștigat în 1992, și să egaleze Nigeria la numărul de trofee. Trupa pregătită de francezul Jean-Louis Gasset pleacă la drum cu a doua cotă la casele de pariuri, după Maroc, și peste Senegal și Nigeria.

Maroc, considerată de către bookmakeri principala favorită la trofeu, nu a mai jucat o finală de CAN din 2004 și are un singur triumf, în 1992. Dar selecționata nord-africană vrea să confirme performanța obținută la CM 2022 din Qatar, unde a devenit prima echipă națională de pe Continentul Negru ce pătrunde în careul mondial de ași.

Campioana en titre Senegal, Nigeria și Egipt completează Top 5 al candidatelor la coroana cu lauri. Egiptul lui Mo Salah își dorește să răzbune eșecul, la loviturile de departajare, de la ediția trecută.

„Această competiție va fi una dintre cele mai puternice de când am început să joc la aceste turnee finale pentru că toate numele grele ale continentului sunt aici”, a declarat Sadio Mane, atacantul care a transformat penaltyul decisiv din finala cu Egipt în 2021.

Și Ghana lui Mohamed Kudus poate emite pretenții să ajungă măcar în semifinale, după cum nici Algeria lui Riyad Mahrez, dublă campioană a Africii, nu trebuie deloc subestimată. A 34-a ediție a Cupei Africii pe Națiuni va porni pe 13 ianuarie și se va încheia pe 11 februarie.

Primul meci va avea loc astazi, la ora 22:00, atunci cand Coasta de Fildes va intalni Guinea-Bissau. Turneul nu este transmis in Romania.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: