TopBt.ro continuă seria de TOP INTERVIURI realizate cu botoșănenii care fac cinste judetului, iar in materialul de astazi il prezentam pe Codrut Victor Știrbu, tanarul interpret de muzică populară, care ne-a reprezentat cu succes în cadrul emisiunii-concurs ”Vedeta Populară” de la Televiziunea Romana, acolo unde a ajuns până in semifinala.
După participarea la ”Vedeta Populară”, Codruț a fost invitat sa cante in celebra emisiune ”O dată-n viață”, alături de Robert Tarnaveanu. ”Brăduțul din Vorona”, asa cum e alintat de cunoscuți, a crescut frumos, studiind si participand la zeci de concursuri de muzica populara, reusind sa castige numeroase premii.
Vă invităm sa ascultați piesa ”Patru stâni la munte am”, din cadrul emisiunii ”O data-n viata”, după care va prezentăm interviul realizat de Ionuț Tăbultoc.
”Principiile mele de viata sunt corectitudinea , perseverenta si bunul simt”
– Buna Codrut. Multumesc ca ai acceptat acest TOP INTERVIU, un material prin care promovam tinerele talente din judetul Botosani. Pentru inceput as vrea sa te intreb cine este Codrut Stirbu?
– Numele meu este Știrbu Codruț Victor, am 18 ani, reprezint cu cinste si mandrie zona Botosani, dar radacinile mi-s dintr-o comuna cu tradiții, cu datini si obiceiuri adanc inradacinate, respectiv Vorona. Am absolvit Scoala Populara de Arte,, George Enescu” Botosani , sectia canto popular la catedra doamnei profesor Alina Hutu, am invatat la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga’’, iar in prezent sunt student la Academia Nationala de Muzica ,,Ghorghe Dima’’ din Cluj-Napoca. Principiile mele de viata sunt corectitudinea , perseverenta si bunul simt.
”Pe prispa casei am prins drag de tot ceea ce inseamna muzică”
– Esti nascut in una din putinele comune din Botosani in care traditia e încă vie, iar dansurile si muzica populara se transmit din generatie in generatie. Cine te-a indrumat spre muzica populara si ce cursuri ai urmat la inceput?
– Da! Sunt nascut si crescut in comuna Vorona, mai exact satul Icuseni, si de aceea ma simt norocos ca din vatra satului se naste folclorul. Prima mea tangenta cu muzica a fost cand stateam cu mama mea pe prispa casei, in adierea frunzelor si ciripitul pasarilor, cantand melodii de muzica populara in linistea ascunsa de pe ulita satului!
Pe prispa casei am prins drag de tot ceea ce inseamna muzica, mai apoi parintii mei indrumandu-ma la o scoala de specialitate unde am studiat mai amanuntit muzica in adevaratul sens al cuvantului. Tot din drag de folclor, am dansat o perioada si la ansamblul din comuna mea, avand ocazia sa experimentez sentimentele si emotiile pe care le traiesc acum pe scenele unde cant.
”În spatele meu e o copilarie sacrificată…dar nu regret nimic”
– Povesteste-mi despre copilaria ta!
– Aici este un subiect mai sensibil pentru mine. Eu nu prea am avut copilarie. Copilaria mi-am sacrificat-o pentru a invata, a studia atat teoretic cat si practic. Eu pot spune cu parere de rau ca nu am iesit ,,afara” cum mergeau ceilalti copii de seama mea. Cand eram mai micut tanjeam sa merg prin sat sa ma intalnesc cu colegii, dar odata cu trecerea anilor, nu mi-am mai dorit acest lucru.
Placerea mea era sa studiez, sa cant la orga si alte lucruri de acest gen;aici ma regaseam. Inca de la varsta de 7 ani am inceput sa fac naveta la Botosani la Scoala Populara de Arte iar mai apoi la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga’’, timp de 4 ani cate 60 km dus intors in fiecare zi. În paralel studiam si muzica si nu imi mai ramanea timp de alte activitati. In ultimii 4 ani plecam de acasa la ora 7:00 si ma intorceam la ora 21:00. Da! In spatele meu e o copilarie sacrificata si foarte multa munca, dar.. nu regret nimic!
– Am urmarit cateva clipuri in care canti la orga. La ce alte instrumente stii sa canti?
– Pe langa orga stiu sa cant si la acordeon, un instrument pe care il indragesc foarte mult si pe care l-am studiat cu atentie la Scoala Populara de Arte ,,George Enescu” Botosani! Am participat ca si solist instrumentist, cu acordeonul, la cateva concursuri nationale unde am obtinut premii importante si chiar marele premiu la Festivalul Concurs ,,Mostenite din Batrani”!
”Respectul și pretuirea mea față de dumneaei sunt necondiționate”
– Cine a fost mentorul tau pana in acest moment?
– Desi am absolvit de ceva vreme Scoala Populara de Arte ,,George Enescu’’, mi-a fost si inca imi este alaturi doamna profesor Alina Hutu, careia ori de cate ori am ocazia ii voi multumi si o voi pastra mereu in adancul sufletului meu. Respectul si pretuirea mea fata de dumneaei sunt neconditionate. De la dumneaei am deprins seriozitate, corectitudinea si perseverenta in tot ceea ce fac. ,,Doamna mea’’, cum imi place mie sa spun, mi-a implantat in suflet dragostea de autentic, de folclor si de frumos.
”Am considerat că este momentul oportun să ma înscriu la Vedeta Populară”
– Ai participat la doua emisiuni de TOP de la Televiziunea Romana: ”Vedeta populara” si ”O data-n viata”. Cum ai primit vestea ca vei participa si cum a fost? In semifinala ai fost singurul baiat!
– Intr-adevar, Vedeta Populara a fost un moment remarcabil din viata mea pe care nu il voi putea uita nici-cand pentru ca in acel loc, pe acea scena, am prins mai multa incredere in mine si in ceea ce fac; a fost locul unde cu adevarat mi-am dovedit care imi este menirea si scopul meu in aceasta lume, sa cant si sa incant publicul! Concursul Vedeta Populara l-am urmarit mult timp, de la inceputurile mele, dorindu-mi sa ajung pe acea scena sa cant cu drag! La 16 ani, am decis impreuna cu parintii mei sa ma inscriu la Vedeta Populara, am considerat ca este momentul oportun in care eram pregatit sa fac acest pas mare!
Trecand preselectiile, ca dintr-o clipire m-am trezit in platourile Televiziunii Romane cantand pe scena pe care mi-am dorit de mult timp sa pasesc,ajungand tocmai in semifinala, fiind singurul baiat din editie ajuns in acel punct! Cu siguranta a fost o bucurie, caci dupa atata munca si implicare am ajuns sa ma bucur de acest lucru!
Dupa prestatia mea reusita de la Vedeta Populara, am fost invitat la O data-n viata, o emisiune longeviva si remarcabila unde am avut marea bucurie sa cant si sa ma reintalnesc cu publicul telespectator de la TVR 1!
– Pe 15 august ai lansat videoclipul piesei ”Asta-i sirba de-altadata”, avand ca linie melodica un celebru cantec foarte vechi din zona Voronei ”Sirba de la Cicovata”. Cum ti-a venit ideea sa pui versuri pe o melodie emblematica pentru voroneni?
– Atat eu cat si parintii mei, am crescut cu aceasta melodie, cu acest joc mai exact, pe care voronenii l-au jucat pentru prima data in satul Chiscovata din comuna Vorona, la lumina lămpii cu o toba si un clarinet! Aceasta sarba fecioreasca a fost ulterior dansata si promovata pe multe dintre scenele festivalurilor de folclor din tara noastra, iar eu, facand parte din tanara generatie, mesager al folclorului catre viitoarele generatii , m-am gandit sa aduc aceasta sarba sub o forma putin mai actualizata si mai accesibila pentru public, astfel promovand-o in adevarata sa frumusete ramanand astfel o emblema pentru comuna Vorona!
– Ce urmeaza pentru Codrut Stirbu? Unde te vezi peste cativa ani?
– M-as vedea in multe locuri si in multe situatii, dar sa nu uitam ca Dumnezeu ne-a scris fiecaruia cartea vietii noastre, si ce ne este scris ,,acolo sus’’ cu siguranta asta ni se v-a intampla. Eu nu fac decat sa fiu perseverent, muncitor sa adun cat mai multe informatii pentru a ma ajuta sa ma dezvolt pe plan profesional si sa fiu util societatii si mai ales noilor generatii care cu siguranta vor indragi folclorul nostru autentic, tocmai de aceea am absolvit liceul Pedagogic,iar in prezent studiez la Academia de Muzica ,,Gheorghe Dima’’ pe specializarea Pedagogie Muzicala, ca mai apoi sa devin un profesor cat se poate de bun si de exemplar pentru tinerii care vor dori sa urmeze acest drum, al cantului popular!
”MAJORAT” sărbatorit cu mari vedete, într-o emisiune TV
La mijlocul saptamanii trecute, Codruț Știrbu a implinit 18 ani si cum isi putea sarbatori mai bine majoratul decat cantand. Cu sprijinul părinților, voroneanul nostru a sarbatorit la Conacul Zăicesti alaturi prietenii sai din muzica populară botosaneană, dar si interpreti consacrati din toata Romania.
”Fetele din Botosani”, Margareta Clipa, Dan Dobos, Alina Hutu, Loredana Calin, Marius Zgaianu, Cristian Pomohaci, Celina Gherghelas, Laurentiu Marian, Teodora Grumeza, Ioana Sandru (finalista Vedeta Populara), Gabriel Treteag, Anastasia Ailoaie, Delia Gandore, Denisia Sanduleac, Ioana Filip si Ansamblul ”Codruletul” din Vorona au sarbatorit ziua lui Codrut in cadrul unei emisiuni prezentate de Anda Scutelnicu, ce va fi difuzata de postul Traditional TV.
Principalii sponsori ai acestui eveniment au fost ”Cozonacul Domnesc” si ”Torturile Evelinei”, a caror produse au fost foarte laudate de invitati si asta pentru că ingredientele folosite sunt naturale și de calitate.
Primarul comunei Vorona, Aurel Stefan, a tinut sa fie prezent si el alături tânărul care face cinste comunei. I-a oferit lui Codrut un aranjament mare cu trandafiri, dar si o icoana cu Maica Domnului.
Momentul a fost unul emotionant, mai ales ca primarul si-a stapanit cu greu lacrimile atunci cand vorbea cu tanarul interpret. Cristian Pomohaci, care a fost prezent la ziua lui Codrut, a tinut sa-l felicite pe primarul din Vorona pentru cuvintele alese, dar si pentru cadoul ales.
”Sunt deosebit de onorat ca sunt astazi la Zaicesti si ca fac parte din distributia minunata a celor apropiati acestui tanar. Eu nu am avut posibilitatea, nici ocazia sa-l intalnesc pana astazi si nu pot sa spun multe despre el, dar văzându-i parintii imi dau seama ca este un copil deosebit si mai ales prin faptul ca aici a fost prezent domnul primar, denota faptul ca provine dintr-o familie buna, cu radacini sanatoase.
Ce va face mai departe doar Dumnezeu stie, dar il rog pe Bunul Dumnezu sa-i dea sanatate multa, inteleptiune multa, pentru ca astazi furia succesului poate sa-l imbete si oamenii care sunt luati de val, se duc cu valul. Eu as vrea sa cred ca este un om echilibrat si sa mearga pe drumul cantecului popular frumos, lin si conservand tot ce a invatat de parintii lui si de la el de acasa din Vorona. Faptul ca sunteti dumneavoastra aici este un lucru mare si arata faptul ca are un inceput bun, ca altfel nu ati fi aici.”, ne-a declarat interpretul de muzica populară Cristian Pomohaci.
Doamna Alina Huțu, cea care i-a fost profesor si-i este in continuare mentor lui Codrut Știrbu, a tinut sa-i transmita un mesaj calduros tanarului artist, punctand ca-i va fi alaturi oricand are nevoie.
”Dragul meu Codrut, iti doresc din suflet, acum la implinirea celor 18 ani, sa fii sanatos, la fel de muncitor, de consecvent, determinat in ceea ce iti propui si sa te ajute Bunul Dumnezeu sa realizezi toate planurile tale, atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Te imbratisez si vreau sa stii ca tot timpul ma vei gasit in acelasi loc, oricand vei avea nevoie.”, a spus Alina Huțu, solist al Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă si profesor in cadrul Școlii Populare de Arte ”George Enescu”.
Atunci cand a participat la emisiunea-concurs ”Vedeta Populara”, Codrut a cantat in cea de-a doua parte a emisiunii alaturi de Dan Dobos. Actualul manager al Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă a fost prezent si el la majorat, laudandu-l pe acesta pentru ca este un baiat muncitor.
”Pe Codrut il cunosc de foarte mult timp. Este un baiat perseverent, care munceste foarte mult si care doar prin munca a ajuns pe aceasta treapta a cantecului popular moldovenesc. Ii doresc sa aiba succes in continuare, sa fie la fel de serios, de inimos si din tot sufletul meu ii spun: LA MULTI ANI!”, a spus Dan Dobos.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botosani a lansat in aceasta vara revista ”Tara de sus”, iar pe coperta din acest an apar patru tineri talentati din folclorul botosanean, Elisabeta Seremet, Teodor Gireada, Denisia Sanduleac si bineinteles Codrut Știrbu.
Iustina Irimia, cea care conduce excelent Centrul Judetean din Botosani, a avut doar cuvinte de lauda la adresa ”Brăduțului din Vorona”.
”Ii urez un sincer LA MULTI ANI binecuvantati lui Codrut si am toata increderea ca drumul acesta pe care l-a ales il va parcurge intr-un mod foarte frumos si asta pentru ca a avut mentori buni, pentru ca stie sa puna intrebari, este curios de tot ceea ce face. Incearca sa faca totul cat mai corect lucrurile si asta este un lucru de laudat la un tanar de varsta lui, care iata ca a ales sa-si sarbatoreasca majoratul intr-un mod inedit. Sper sa ne tot intalnim in diverse contexte artistice si sa se transforme din ”Bradutul din Vorona” intr-un ”Brad falnic din Botosani”, ne-a declarat Iustina Irimia, interpreta de muzica populara, membru a grupului ”Fetele din Botosani” si manager al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Articol semnat de Ionuț Tăbultoc
VIDEO:
FOTO:
0 Comentarii