Cea mai valoroasă echipă de start din istoria FC Botoșani! Pe ce loc ar fi incheiat campionatul și cum arată echipa ta? GALERIE FOTO

16 ianuarie 2024 | Liga 1, Reportaje, TOP Stiri

FC Botoșani a ratat complet campania de transferuri de vara trecută, fapt ce a facut ca echipa să ocupe ultima poziție in clasament.

In aceste momente dificile, suporterii si-au amintit de jucatorii care au imbracat tricoul ”ros-alb-albastru” în trecut, fotbaliști valoroși care au adus profit clubului botoșănean și care au contribuit la mentinerea clubului in prima liga timp de 10 ani.

TOPBT.RO te provoacă să alegi cea mai bun echipă de start din istoria FC Botoșani.

Intre timp, am facut si noi un ”prim 11” cu jucatorii care au imbracat tricoul formatiei locale si care au ajuns la o cotă de piata mare dupa ce au plecat de la echipa locală, conform Transfermarkt.ro.

ECHIPA DE START TOPBT.RO:

PORTAR: 

PLAMENI ILIEV (2,5 miloane euro) – Portarul bulgar a ajuns la FC Botosani in anul 2015 de la Levski Sofia pe cand cota sa piata era 1,1 milioane euro. A imbracat tricoul botosanenilor de 48 de ori, reusind ca in 13 meciuri sa nu primeasca gol.

A debutat la echipa locala in preliminariile Europa League, atunci cand FC Botosani a intalnit pe Tsinkvali (1-1, 3-1) si Legia Varsovia (0-1,0-3). A plecat la Astra Giurgiu, apoi a ajuns la Ludogorets, echipa cu care a reusit sa castige titlul de campion 3 sezoane la rand, dar și o Supercupa a Bulgariei.

In sezon 2018/2019 a fost declarat ”Portarul anului” in Bulgaria. Cota maxima de 2,5 milioane de euro a atins-o in februarie 2020. In prezent, Plamen Iliev este portarul celor de la Universitatea Cluj.

Pe locul doi in topul portarilor se afla David Lazar (1,2 milioane euro), iar pe locul trei este Martin Fraisl (700.000 euro), actualul portar al liderului din Danemarca, FC Midtjylland.

FUNDAȘ DREAPTA: 

DENIS HARUȚ (1,1 milioane euro) – Actualul fotbalist al celor de la FCSB a ajuns la Botosani de la Poli Timisoara, pe cand echipa era in liga secunda, facandu-si debutul la FC Botosani in 2019, in victoria cu 4-1 in fata celor de la FC Voluntari.

A jucat in 68 de partide ale ”ros-alb-albastrilor”, reusind sa inscrie si doua goluri. Chiar daca este fundas central de meserie, Harut a jucat fundas dreapta in 41 de meciuri.

A fost vandut la FCSB pentru 600.000 de euro, pe cand cota sa de piata, conform Transfermarkt, era 1 milion de euro. Dupa 6 luni a atins valoarea maxima de 1,1 milioane euro.

Pe locul doi in topul fundasilor dreapta se afla Christopher Braun (800.000 euro), iar pe trei este actualul antrenor secund al echipei, Andrei Patache (650.000 euro).

FUNDAȘI CENTRALI:

MICHAEL NGADEU-NGADJUI (5,5 milioane euro) – Este de departe cel mai valoros fotbalist care a imbracat tricoul celor de la FC Botosani.

Fostul căpitan al ”ros-alb-albastrilor”, castigator al Cupei Africii pe Natiuni (2017), dublu campion al Cehiei cu Slavia Praga (2017, 2019), dublu castigator al Cupei Cehiei cu Slavia Praga (2018, 2019) si castigator al Cupei Belgiei cu Gent, a ajuns la echipa pe cand valoara sa pe piata transferurilor era de doar 100.000 de euro.

”Mișu”, asa cum l-au poreclit fanii FC Botosani, a jucat in 57 de partide pentru botoșăneni, reușind sa inscrie 7 goluri. A fost vandut la Slavia Praga pe 500.000 de euro, dupa care FC Botosani a mai primit 900.000 de euro in urma transferului la Gent.

A devenit om de baza atat la FC Botosani, cat si la Slavia Praga, in nationala Camerunului, ajungand căpitan, dar si la Gent. Atunci cand a ajuns in Belgia si-a amintit de primul meci din Romania.

”Am fost huiduit acolo, în primul meu joc, pentru că am produs un penalty înainte de a fi eliminat. Dar, când am plecat din România, am fost tratat ca un erou”, a declarat Ngadeu pentru rtbf.be.

În prezent, Ngadeu joaca in China, la BJ Guoan, fiind inclus in cea mai buna echipa de start a anului 2023 din prima liga.

ANDREI BURCĂ (4 milioane euro) – Nascut la Bacau, Andrei Burca a ajuns la FC Botosani in 2016. Inainte de a semna cu botosanenii, Burca s-a antrenat 6 zile cu echipa de liga secunda Foresta Suceava, insa a fost ofertat de Cornel Sfaiter, astfel ca in cele din urma a ajuns la Botosani.

La fel ca Michael Ngadeu, Andrei Burca a devenit repede om de baza in aparare, fiind un jucator iubit de suporterii botosaneni. A ajuns si capitanul echipei, imbracand tricoul ”ros-alb-albastru” in 112 partide, timp in care a marcat 4 goluri, dar a dat si 5 pase de gol.

Dupa trei ani petrecuti in Moldova, Burca a plecat la CFR Cluj, acolo unde a castigat titlul de campion al Romaniei de trei ori, in anii 2020, 2021 si 2022, reusind sa castige si Supercupa Romaniei in anul 2021.

In calitate de jucat al CFR-ul, Andrei Burca a devenit om de baza si in echipa nationala a Romaniei.

In prezent, Andrei Burca este jucatorul celor de la Al-Okhdood, in prima liga din Arabia Saudita.

Alti doi fundasi centrali valorosi sunt Bogdan Racovitan (1,5 milioane de euro), campion al Poloniei, care are cota in creștere, dar si Andrei Chindris (1,2 milioane de euro).

FUNDAȘ STÂNGA:

FLORIN ACSINTE (800.000 de euro) – Nu mai are nevoie de prezentare. A imbracat tricoul echipei FC Botosani in 276 de meciuri, in toate competitiile, fiind capitanul echipei in multe jocuri.

”Acsy” a atins cota de piata de 800.000 de euro cand incă era jucatorul celor de la Botosani, iar asta se intampla in anul 2015.

In 2016 a pleacat la Pandurii Targu Jiu, insa din cauza problemelor financiare, Florin Acsinte a parasit echipa si a semnat cu FC Voluntari. Cu echipa ilfoveana a reusit sa castige doua trofee importante, Cupa Romaniei si Supercupa Romaniei.

A revenit la FC Botosani si a mai imbracat tricoul echipei de suflet in alte 13 partide, dupa care a mai jucat cateva meciuri la Hermannstadt, inainte de a se retrange definitiv.

Al doilea cel mai valoros fundas stanga este Aristidis Soiledis (700.000 de euro), iar pe locul trei se afla Alexandru Tiganasu (600.000 de euro). 

MIJLOCAȘI DEFENSIVI:

MALCOM EDJOUMA (1,5 milioane euro) – Deși a strâns doar 23 de partide in tricoul FC Botoșani, Edjouma a fost unul dintre mijlocasii apreciati de suporterii botosaneni. A stat doar un an la FC Botosani, insa a avut o evolutie foarte rapidă.

A ajuns la clubul nostru in februarie 2021 atunci cand valora 150.000 de euro, iar dupa 23 de meciuri, 4 goluri si 4 pase de gol a ajuns sa valoreze 500.000 de euro. A fost vandut dupa un an, aducand un profit clubului de 330.000 de euro. 

Malcom Edjouma a ajuns la FCSB acolo unde a avut rezultate excelente. In 61 de meciuri, mijlocasul defensiv a marcat 14 goluri si a contribuit decisiv la alte 4 goluri. In august 2023 a fost imprumutat in Serie B, la Bari, pentru suma de 200.000 de euro, iar cota sa de piata a juns la 1,5 milioane de euro

MIHAI BORDEIANU (1,4 milioane euro) – De 5 ori campion al României cu CFR Cluj, botoșăneanul Mihai Bordeianu a evoluat in tricoul echipei FC Botosani in 90 de partide.

Chiar daca a marcat doar trei goluri pentru botosaneni, Bordeianu a fost legatura perfecta între apărare si atac. Un fotbalist muncitor, care a ajuns sa debuteze și la echipa națională a României (4 selectii), intrand în clubul ”botoșănenilor” care au reușit acest lucru, alaturi de portarul Gheorghe Liliac (4 selectii) si atacantul Florin Andone (25 selectii/2 goluri).

Mihai Bordeianu a ajuns la CFR Cluj, acolo unde a bifat 159 de partide, contribuind la cele cinci titluri consecutive obtinute de clujeni.

Pe langa asta, ”Borde” a castigat si doua Supercupe ale Romaniei, tot cu CFR Cluj, dupa care a fost vandut in Arabia Saudita pe suma de 1,2 milioane de euro, atunci cand cota sa de piata ajunsese la 1,4 milioane de euro. In prezent acesta este fotbalistul celor de la Poli Iasi.

Alti doi mijlocasi valorosi de la FC Botosani sunt Enriko Papa (1,2 milioane euro) si Gonzalo Cabrera (900.000 euro).

ARIPĂ STÂNGA:

Quenten Martinus (1,1 milioane euro) – Fotbalistul din Curacao a caștigat ”bătălia” pentru postul de aripă stanga. Martinus a ajuns la FC Botosani in anul 2014, atunci cand a venit de la formatia olandeza FC Emmen.

Cota de piata a fotbalistului era de 250.000 de euro atunci cand a semnat cu ”ros-alb-albastrii”. A devenit repede titularul echipei si a jucat in 55 de partide, reusind sa marcheze 7 goluri. Martinus a oferit si 11 pase de gol in cei doi ani petrecuti la echipa botoșăneană.

Fotbalistul a fost vandut in anul 2016 in Japonia, la formația de primă ligă, Yokohama F Marinos, pentru 150.000 de euro, acolo unde a marcat 9 goluri in 66 de partide, contribuind la alte 12 reușite.

Pe când cota sa de piata de pe site-ul Transfermarkt a ajuns la 1,1 milioane de euro, Martinus a fost cumparat de Urawa, o echipa tot din prima liga japoneza, cu suma de 2,5 milioane de euro. Cu aceasta echipa, fostul fotbalist al FC Botosani a castigat Cupa Japoniei, reusind si aici sa marcheze 7 goluri in 63 de meciuri jucate.

Dupa 7 ani petrecuti in Japonia, Martinus a revenit in Olanda, iar la inceputul acestui an si-a anuntat retragerea, la doar 32 de ani.

In topul jucatorilor ce joaca pe acest post se mai afla Hamidou Keyta (900.000 euro), dar și Sebastian Mailat (800.000 de euro).

MIJLOCAS OFENSIV:

Hervin Ongenda (1,1 milioane euro) – Chiar daca a avut o cota de piata maxima de 1,5 milioane de euro, pe cand juca la PSG, acolo unde a castigat cupa si campionatul alaturi de mari fotbalisti ai lumii, in materialul de astazi am luat in considerare doar cotele fotbalistilor dupa ce au imbracat tricoul echipei FC Botosani.

Hervin Ongenda a ajuns la FC Botosani pe cand valora doar 200.000 de euro. Se intampla in anul 2018, iar dupa doi ani, timp in care a jucat in 54 de meciuri si a marcat 6 goluri, francezul a fost vandut in Italia, la Chievo Verona, pentru 20.000 de euro, atunci cand cota sa de piata ajunsese la 700.000 de euro.

Nu s-a impus in Italia, bifand doar trei partide, astfel ca s-a intors in Romania, la FC Botosani, unde a dat cel mai bun randament.

Cota de piata ii scazuse la 450.000 euro, insa a facut din nou meciuri extraordinare din tricoul botosanenilor, fiind magicianul de la mijlocul terenului in alte 53 de partide, reusind de aceasta data 7 goluri.

După aceste rezultate, francezul a ajuns la o cota de 1,1 milioane de euro.

A plecat mai apoi la Apollon Limassol, unde a jucat in 21 de meciuri, reusind sa castige cupa si campionatul in Cipru. 

Pe locul doi in topul mijlocasilor ofensivi se afla Istvan Fulop (850.000 de euro), iar pe locul trei Eduard Florescu (555.000 de euro)

ARIPĂ DREAPTA:

OLIMPIU MORUȚAN (5 milioane euro) – După Michael Ngadeu, Olimpiu Moruțan este al doilea cel mai valoros fotbalist care a imbracat tricoul echipei FC Botosani.

Fotbalistul adus de la Universitatea Cluj, pe cand avea doar 17 ani, si-a facut debutul mai intai la grupele de juniori ale clubului botosanean, dupa care a devenit om de baza in echipa FC Botosani. A evoluat in 59 de partide, a marcat doua goluri si a dat 5 pase de gol.

FC Botosani l-a vandut la FCSB pentru 1,2 milioane de euro, iar acolo a evoluat in 107 partide, reusind sa inscrie 14 goluri.

In tricoul ros-albastru, Olimpiu Morutan a castigat Cupa Romaniei, in anul 2020.

In urma prestatiilor excelente, Morutan a fost convocat si la echipa nationala a Romaniei, dupa care a fost vandut in Turcia, la una dintrele cele mai iubite cluburi, Galatasaray Istanbul, contra sumei de 4,1 milioane de euro.

A imbracat tricoul turcilor in 36 de partide, ajungand la cota de piata maxima de 5 milioane de euro.

In prezent, Olimpiu Morutan joaca tot in Turcia, pentru echipa Ankaragucu, dupa ce a fost mai intai imprumutat in Italia, la Pisa.

Pe locul secund in topul jucatorilor de banda cu profil ofensiv se afla Catalin Golofca (800.000 de euro) si Alexandru Cîmpanu (800.000 de euro).

ATACANT: 

MARKO DUGANDZIC (2,5 milioane euro) – Croatul Marko Dugandzic, fost capitan al ”ros-alb-albastrilo”, este cel mai bun marcator al echipei FC Botosani, iar cand spunem cel mai bun, nu ne referim la jucatorul cu cele multe goluri, ci la cel mai eficient. Acesta are 0,55 goluri / meci, fiind urmat de Sebastiam Mailat cu 0,32 goluri/meci.

Marko a ajuns la FC Botosani in ianuarie 2020. Jucase doar 6 meciuri in ultimele doua sezoane pentru echipa din orasul natal, NK Osijek. La FC Botosani a explodat.

In 10 luni a jucat in 20 de partide si a marcat 11 goluri, oferind si doua pase de gol.

FC Botosani l-a vandut in Rusia, la Sochi, pentru suma de 500.000 de euro.

A evoluat si acolo in 24 de partide, reusind sa marcheze 5 goluri. A fost mai apoi cumparat de CFR Cluj, tot cu 500.000 de euro, devenind campion al Romaniei, iar mai apoi a ajuns la Rapid Bucuresti, contra sumei de 400.000 de euro.

La Rapid Bucuresti, Marko a avut cea mai buna perioada din cariera. In 48 de partide a inscris 28 de goluri, fiind cel mai bun marcator al Romaniei in sezonul 2022/2023.

In august 2023, Rapid l-a vandut pe Dugandzic in Arabia Saudita, la Al-Tai, contra sumei de 2 milioane de euro, pe cand cota sa piata era de 2,5 milioane de euro.

Acolo, Marko are parte de meciuri exceptionale contra lui Benzema, Cristiano Ronaldo, Sadio Mane si multi altii.

La final va invitam si pe voi sa creati cel mai bun prim „11” din istoria clubului FC Botosani pe care sa il scrieti intr-un comentariu la acest articol sau pe Facebook.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: