Cu un buget de 5 milioane de euro, FC Botosani s-ar bate la titlu in Moldova. Patronul celor de la Zimbru Chișinău spune ca ai nevoie de doar 3 miloane. VEZI ce salarii au jucătorii din capitala Republicii Moldova

12 martie 2024 | Liga 1

Trei milioane de euro anual! Această este suma care ar trebui investită într-un club de fotbal din Republica Moldova pentru ca acesta să poată emite pretenții la titlu în Superliga moldovenească. Cel puțin, aceasta este opinia lui Nicolae Ciornîi, patronul clubului Zimbru Chișinău.

„Cam 3 milioane de euro. Asta nu doar salariul. Salariul – fără doar și poate. Susținere: să-i hrănești, să-i tratezi, să le fie cald, să aibă lumină, să aibă unde se antrena. Aceasta este o infrastructură care trebuie întreținută.”, a dezvăluit Nicolae Ciornîi, patronul clubului Zimbru pentru Sport Moldova 1.

Salarii de doar 1.200 de euro in Moldova

Nicolae Ciornîi susține că investește anual doar a treia parte din această sumă și că așa face de peste 30 de ani. FC Botoșani are un buget de 5 milioane de euro, iar Valeriu Iftime sustine ca Grupul Elsaco vine cu 2-3 milioane de euro anual. Daca pana acum jucatorii aveau salarii de pana la 5.000 de euro, acum sunt si salarii de 10.000 de euro, asta in timp ce in Moldova salariile sunt de pana la 10 ori mai mici.

„Anul 23/24 – un milion de euro. Noi deja am folosit vreo 900 de mii de euro și mai avem de trecut principalele etape. La noi, în medie, un jucător are 1000-1200 de euro. În afară de asta noi trebuie să găsim bani pentru impozite și fonduri sociale. Noi nu suntem scutiți de nimic.”, a menționat Nicolae Ciornîi.

Moldovenii cer scutiri de stat

În opinia lui Ciornîi un stimul pentru oamenii interesați în a investi în fotbal ar fi ca statul să-i scutească de impozite atât pe oamenii de afaceri, cât și cluburile propriu-zise.

„Statul nu poate să dea bani, fiindcă nu are. Sunt probleme multe, dar să fie scutiți, nu noi, dar echipa. Să nu plătească impozitele și fondurile sociale. Eu nu cred că statul nu poate să găsească o modalitate, deoarece în multe țări asta se face.”, a mai adăugat Ciornîi.

Patronul Zimbrului a oferit și un exemplu estimativ: cam cât ajunge de facto la un club de fotbal dintr-un milion de lei investit.

„Dacă plătim și impozitele, rămân 800 de mii de lei, dar dacă mai plătim impozitele sociale, fonduri de pensioare, medicale, atunci ne rămâne jumătate. Noi plătim impozite 56 de procente. Adică, eu găsesc un milion, încă jumătate trebuie să mai găsesc ca să plătesc la stat. Reiese că nu am nevoie de un milion, ci de un milion și jumătate. „, a afirmat Nicolae Ciornîi

Chiar dacă uneori un club de fotbal poate face și bani – în mare parte din evoluția în cupele europene, Zimbru câștigând în sezonul actual în jur de 700 de mii de euro. Ciornîi susține că în nici un caz nu este profitabil și doar dragostea față de fotbal îi alimentează dorința de a investi.

Business în fotbal nu este! Să știe toată lumea, că poate cineva crede că în fotbal sunt bani. Nu sunt, și doar faci din propriul cont. Iată eu de când susțin echipa, de 34 de ani, nimeni, niciodată, nu mi-a dat un dolar. „, a declarat patronul clubului Zimbru, Nicolae Ciornîi.

Doar 5 moldoveni in Superliga Romaniei 

Desi sunt multi fotbalisti buni in Republica Moldova, in Superliga Romaniei sunt doar cinci jucatori de peste Prut. Cel mai experimentat este Vadim Rata (FC Voluntari). Apoi il avem pe Igor Armas (FC Voluntari) sau Vasile Jordan (Otelul Galati). Dinamo are doi jucatori din Moldova: Petru Neagu si Dorin Railean.

Cel mai scump fotbalist din Moldova, Oleg Rabciuk, cotat la 5 milioane de euro, evolueaza la Spartak Moscova.

Ion Nicolaescu este fotbalistul care a plecat de la Zimbru Chisinau pe cand valora 50.000 de euro si nu a venit in Romania, ci a plecat in Belarus, dupa care a ajuns in Israel. Dupa evolutii bune la Beitar Jerusalem, Nicolaescu a ajuns in Olanda la SC Heerenveen.

Vitalie Damascan a fost la Sepsi Osk, iar in prezent a fost imprumutat in prima liga din Elvetia, la FC Stade-Lausanne-Ouchy. Virgiliu Postolachi a venit din Franta la UTA Arad, iar in prezent e in liga secunda din hexagon.

Ioan-Calin Revenco, fundasul dreapta al nationalei Republicii Moldova, a evoluat pana in aceasta iarna la Petrocup Hincesti. Cotat la 500.000 de euro, Revenco a ajuns la inceputul anului in prima liga din Polonia, la Puszcza Niepolomice.

Amical câștigat de Zimbru Chișinau, la Botoșani

In luna octombrie, anul trecut, FC Botosani a disputat un meci de verificare in compania celor de la Zimbru. Moldovenii s-au impus cu scorul de 2-1, dupa ce FC Botosani deschisese scorul prin Alin Seroni.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu rata interviurile topBT: